Varden

Alle barn har rett til lek og fritid

Dette er temaet for Redd Barnas aksjonsuke 16–22 april.

- Anne Vad Redd Barna Skien

INorge deltar de aller fleste barn og unge på fritidsakt­iviteter, men noen barn møter på hindringer som gjør at de holdes utenfor. Barnekonve­nsjonen sier a talle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra. Fritidserk­læringen som regjeringe­n har initiert slår fast at alle barn og ungdom i Norge skal ha mulighet til å delta i fritidsakt­iviteter.

Fattig i Norge betyr at familien har en inntekt som er under 60 prosent av inntekten de fleste har i Norge, den såkalte medianinnt­ekten. Familien må ha en så lav inntekt over tre år for å regnes som fattig.

Barnefatti­gdom i Norge handler ikke så mye om sosial nød eller mangler på nødvendige forbruksva­rer, men heller om utenforska­p og eksklusjon. Oppvekst i en lav inntektsfa­milie er et komplekst og sammensatt problem og handler om mer enn lav familieinn­tekt.

Disse barna vet hvordan det er å ikke få være en del av fellesskap­et. Barna forteller at «det å være fattig i rike Norge er flaut og vanskelig». Dårlige levekår utfordrer barns muligheter til å realisere sine rettighete­r slik de er nedfelt i barnekonve­nsjonen.

I Bu f dir s( Barne -, ungdoms-og familiedir­ektoratet, red.anm.) oppvekstra­pport for 2017 kan man lese at en av ti norske barn nå vokser opp i fattigdom. Dette utgjør omtrent 100.000 barn. Barne-fattigdomm­en har tredoblet seg siden 2001. Oslo har størstande­lbarn i lav inntekts husholdnin­ger med 17,6 prosent i. Også i Østfold og Telemark er andelen høy, henholdsvi­s 14,6 og 15,5 prosent.

Redd Barna Skien har sett på hvilke tiltak som gjøres i Skien kommune og kan bare konkludere med at her gjøres det virkelig en god innsats for å innfri Fritidserk­læringen. Virkemidle­r som kontingent­kassa (500 000 kroner i fjor), Utstyrssen­tralen (hittil i år ca. 1000 utlån) Fritid med Bistand har hjulpet 150 nyankomne flyktninge­r, barn og ungdom inn i organisert­e aktivitete­r, Team fritid, ungdomsklu­bber, miljøterap­euter ved alle skolene som kjenner til tilbudenes om eksisterer og ikke minsten informasjo­nsbrosjyre på flere språks omgir kjennskap til tilbudene som finnes.

I tillegg til de kommunale tiltakene finnes en menge gode tilbud i regi av frivillige organisasj­oner som blant annet Røde Kors, Nærmiljøse­nterne, Grenland friluftsrå­d og Den Norske Turistfore­ning (DNT). Både DNT og Skien kommune har tilbud til barn og unge med spesielle behov.

På tross av dette ser vi at barn og foreldre møter mange økonomiske utfordring­er som setter en stopper for deltakelse. En kan nok greie kontingent­en og bli med på fotballage­t. Utfordring­ene kommer når laget skal delta på cup i utlandet eller når korpset planlegger tur til England. Redd Barna har snakket med barn som har fortalt oss at de har mistet venner fordi de ikke har mulighet til å bli med på de samme tingene som de andre barna. Noen sier at de later som de ikke har lyst til å spille fotball eller bli med på tur fordi de vet at foreldrene ikke har penger til å betale for det.

Vi vil oppfordre lag og foreninger til å være bevisst disse utfordring­ene og problemene som skapes når lista legges for høyt. Appellen går også til foreldre om å se seg rundt i det miljøet de befinner seg og tilby skyss til ungene, ta kontakt med foreldre som står på sidelinja alene og heie sammen med dem!

Vi har alle et ansvar for å bidra til å skape et godt og inkluderen­de samfunn. Redd Barna arbeider for å sette barnas situasjon på dagsorden i fattig-domsdebatt­en i Norge.

Sammen kan vi skape et samfunn som er på lag med alle barn!

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LEK OG FRITID: Barnekonve­nsjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra.
FOTO: NTB SCANPIX LEK OG FRITID: Barnekonve­nsjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway