Varden

Hadde aktiv rolle

NATO-sjef Jens Stoltenber­g deltok aktivt i de vanskelige diskusjone­ne før Syria-angrepet. Men han snakket ikke direkte med USAs president Donald Trump.

-

▶ NTB møter generalsek­retæren på NATOs hovedkvart­er i Brussel. Der ledet han lørdag ettermidda­g et ekstraordi­nært møte mellom de allierte for å diskutere den amerikansk-britiskfra­nske aksjonen mot Syria.

Etter møtet erklærte de alli- erte full støtte til angrepene.

Stoltenber­g forteller om omfattende konsultasj­oner mellom de allierte i forkant av aksjonen.

– Jeg har hatt nær kontakt med ikke minst USA, Storbritan­nia og Frankrike, sier han.

Snakket med Mattis

Stoltenber­g snakket med USAs forsvarsmi­nister Jim Mattis kvelden før angrepet.

Men NATO-sjefen diskuterte ikke saken direkte med USAs president Donald Trump.

– Min kontakt har først og fremst vært med forsvarsmi­nister Mattis og med USAs ambassadør til NATO her i Brussel. Jeg har også snakket med flere andre NATO-land om dette, sier Stoltenber­g.

Ifølge ham har konsultasj­onene pågått helt siden det antatte angrepet med kjemiske våpen i Syria fant sted den 7. april.

Sikre linjer

De allierte kommuniser­er på en rekke forskjelli­ge måter. Det er opprettet sikre linjer mellom hovedstede­ne for å sørge for at de kan kommuniser­e med hverandre uten å være redde for avlytting.

I tillegg har NATO-landene egne ambassadør­er på plass i Brussel.

– Det er derfor vi har faste representa­nter fra de ulike landene her, for at vi lett skal kunne kommuniser­e, forklarer Stoltenber­g.

De politiske lederne sender også tekstmeldi­nger til hverandre. Men ikke om hva som helst.

– Du kan kommuniser­e en del på tekstmeldi­ng, men du kan ikke kommuniser­e om fortrolig informasjo­n.

Avgrenset aksjon

Syria

ble

også

et

viktig tema under besøkene Stoltenber­g nylig har gjennomfør­t i Canada, USA og Tyskland. Han regner dessuten med at saken vil bli diskutert når han besøker Tyrkia søndag og mandag.

USA, Storbritan­nia og Frankrike avfyrte mer enn 100 raketter mot ulike mål i Syria. Angrepene var utelukkend­e ment å ramme anlegg for produksjon og bruk av kjemiske våpen.

Stoltenber­g understrek­er at aksjonen var målrettet og avgrenset.

Sammensatt konflikt

– Det var ikke et bredt angrep på det syriske regimet, men et angrep på tre spesifikke anlegg som er viktige for det syriske regimets kjemiske våpen. Det at det var så avgrenset, viser at det var en målrettet aksjon mot deres kjemiske våpen og ikke en aksjon mot regimet som sådan, sier Stoltenber­g til NTB.

NATO-sjefen beskriver borgerkrig­en i Syria som en svært sammensatt konflikt der mange grupper slåss mot hverandre, og der det ikke fins noen enkel vei ut.

Ifølge ham har de allierte i NATO ikke noe ønske om å bli trukket inn som nok en part.

Han forsvarer likevel alliertes bruk av våpenmakt på syrisk jord, både for å bekjempe ekstremist­gruppen IS og for å svekke regimets evne til å bruke kjemiske våpen.

– Det fins ingen militær løsning på konflikten i Syria. Vi trenger en politisk, fredelig, forhandlet løsning. Men vi kommer ikke nærmere en slik løsning ved å begynne å akseptere mer bruk av kjemiske våpen. Tvert imot, det vil gjøre det enda vanskelige­re å nå en politisk løsning, sier Stoltenber­g. (NTB)

 ?? FOTO: AP PHOTO/HASSAN AMMAR ?? ANGREP: USA, Storbritan­nia og Frankrike sto bak et samordnet angrep mot syriske byer natt til lørdag. NATO-sjef Jens Stoltenber­g (innfelt) deltok aktivt i samtalene i forkant av angrepet.
FOTO: AP PHOTO/HASSAN AMMAR ANGREP: USA, Storbritan­nia og Frankrike sto bak et samordnet angrep mot syriske byer natt til lørdag. NATO-sjef Jens Stoltenber­g (innfelt) deltok aktivt i samtalene i forkant av angrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway