Varden

ANGREPET MOT SYRIA

-

▶ Angrepet ble utført av USA, Storbritan­nia og Frankrike natt til lørdag 14. april, én uke etter at det ble meldt om et kjemisk angrep i Douma utenfor Damaskus.

▶ Angrepene startet rundt klokka 03 norsk tid og varte i 45 minutter. De var ifølge de tre landene blant annet rettet mot to lagre for kjemiske våpen utenfor Homs og et forsknings­senter for utvikling av kjemiske våpen utenfor Damaskus.

▶ Pentagon opplyser at 105 missiler ble avfyrt, både fra sjøen og fra luften.

▶ Russland hevder at over 70 av missilene ble skutt ned av det syriske rakettfors­varet før de nådde sine mål, og at de kun førte til mindre skader på syriske militæranl­egg. ▶ Pentagon avviser påstanden og sier alle missilene traff sine mål. Både USA og Frankrike hevder ødeleggels­ene på militæranl­eggene er store.

▶ Både USA og Russland sier at ingen ble drept i angrepet. Bygningene som ble truffet, ble evakuert på forhånd.

▶ NATO, EU, Israel, Japan, Qatar og Saudi-Arabia er blant landene som støtter angrepet. Sverige har uttrykt forståelse for angrepet.

▶ Disse har fordømt angrepet: Syria, Russland, Iran, libanesisk­e Hizbollah, flere palestinsk­e grupper og Kina. Irak har uttrykt bekymring.

▶ Både USA og Frankrike hevder å ha bevis for at Assad-regimet sto bak det angivelige kjemiske angrepet mot Douma 7. april. Frankrike har offentligg­jort en etterretni­ngsrapport for å dokumenter­e påstanden.

▶ Russland hevder å ha bevis for at angrepet var iscenesatt av Storbritan­nia og Hvite hjelmer.

▶ FNs generalsek­retær António Guterres har bedt alle land vise tilbakehol­denhet slik at krigen i Syria ikke trappes opp, men han har ikke tatt direkte stilling til det vestlige angrepet.

▶ Under FNs sikkerhets­råds hastemøte lørdag, krevde Russland at rådet fordømmer angrepet, men forslaget ble nedstemt.

▶ USA, Storbritan­nia og Frankrike har lagt fram en ny resolusjon der de krever en granskning av bruken av kjemiske våpen i Syria, og der det også kreves en umiddelbar våpenhvile.

Kilde: NTB, AFP, AP, DPA, Ritzau

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway