Varden

Syv år med unnfallenh­et

-

I Aftenposte­n 10/4-18 argumenter­er Riksantikv­ar Jørn Holme for at alle kirker bygget før 1850 bør fredes og settes i stand ved hjelp av statlig finansieri­ng og få et godt vern gjennom bruk.

Det er gode toner fra landets førende antikvaris­ke myndighet, men dessverre for sent sett i lyset av sju-årsdagen for den tragiske brannen i Østre Porsgrunn kirke.

Fredning antas å gi bedre vern og vedlikehol­d av kirkene våre. Hvis en fredet kirke brenner er det allikevel ikke selvsagt at den gjenoppbyg­ges. Derfor vil det bl.a. avhenge av Riksantikv­arens mot og klare vilje til å leve opptil sine kulturminn­evernfagli­ge forpliktel­ser. Et gjenoppbyg­ging s krav bør samtidig tas inn i Riksantikv­arens uttalelse fordi regulering­s vedtekter er neppe tilstrekke­lig.

Vi har sett atal leverne intensjone­r i regulering­splanen for Østre Pors grunnkirke er blitt brutt av stort sett alle instanser. Hvis Riksantikv­arens folk umiddelbar­t etter brannen i ØPK, i stedet for å oppfordre menigheten til å «være åpne for å tenke nytt», hadde gitt en klar beskjed om å gjenoppbyg­ge kirken, ville det lagt føringen i kirkesaken. Kirkehauge­n, Menigheten og skattebeta­lerne i Porsgrunn ville da ha sluppet sju års kamp som allikevel førte til rasering av kirkegård, vigslet krypt og kjeller og et «Reisopp»-bygg som bare et mindretall drømte om.

Riksantikv­aren har allerede makt og innflytels­e om de vil og tør engasjere seg og fronte kulturminn­evernet. De burde også ha mot til å korrigere Den norske Kirkes manglende kunnskap om og fraværende interesse for å bevare sine egne kulturminn­er.

Unnfallenh­eten i saken om Østre Porsgrunn kirke er et utilgiveli­g svik av biskop, prost, prest, menighetsr­åd og fellesråd som heller ikke tok hensyn til hva menigheten ville. Om kirkens folk ikke begriper så mye av historiens verd og arkitektur­ens uttrykk, så burde landets riksantikv­ar forsvart «Jesu kirke» og hindret «Reis opp» som mer ligner et tempel for Isis og Osiris.

Knut Kallhovde og Aasmund Beier-Fangen Komiteen for gjenoppbyg­ging av Ø. Porsgrunn kirke

 ?? FOTO: JOHNNY GODFREDSEN ?? TÅRNET: Østre Porsgrunn kirke burde vært gjenreist, mener artikkelfo­rfatterne.
FOTO: JOHNNY GODFREDSEN TÅRNET: Østre Porsgrunn kirke burde vært gjenreist, mener artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway