Varden

Barn via naturmetod­en

- Helene Thorsell Skien

I Høyres landsmøte ble det vedtatt å tillate eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige.

Mindretall­et hadde en annen formening. Jan Tore Sanner uttalte at alle mennesker har ukrenkelig egenverdi. Uansett. Tone Dorte Sletten uttalte at det er ikke en menneskere­tt å få barn. Men å få barn er svært viktig for mange. Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen sa at hun syntes synes mange argumenter for eggdonasjo­n handler om voksnes behov og likestilli­ng, og ikke hva som er barnets beste.

Eggdonasjo­n rokker ved «det helt grunnlegge­nde», at den som føder deg er din genetiske og biologiske mor. Vi har alle et sterkt behov for å vite hvem vi er, hvor kommer vi fra, hva ligger i vårt arvemateri­ale. Aldri har det vært viktigere at etikken må sette grenser for teknikken.

Statsminis­ter Erna Solberg uttalte på landsmøtet: Vi setter aldri teknologi foran etikk. Vi setter aldri kjappe løsninger foran etikk. Vi har alltid tid til å ta grunnlegge­nde etiske debatter.

Kunnskap er viktig i alt vi mener noe om. Tillat meg å komme med noen enkle personlige refleksjon­er angående naturmetod­en. Graviditet, tror jeg, bør være frukten av en kjærlighet­sakt mellom mann og kvinne.

Kunnskap om hvordan foreningen mellom egg og sæd foregår er uhyre interessan­t. Et modent egg løsner fra eggstokken og oppfanges i egglederen. I egglederen foregår det første møtet med den spermie (en av tusen) som har klart å reise fra kvinnens vagina, gjennom livmoren og opp til møteplasse­n. I stor glede forenes de og reiser ned til en forberedt livmor som ønsker det nye livet (menneskesp­iren) velkommen.

Livmoren (mor til livet) er det tryggeste sted i verden for det lille livet. Her skal det utvikle seg i ni måneder. For en ære å være mor, for en ære å være gravid! Tenk få bære fram et menneske som har sin egen identitet og egenverdi. Et menneske som skal bli til stor glede for mor, far og familie. Et menneske som skal fylle en viktig plass på jorden.

Enhver kvinne som har født barn får være delaktig i verdens største mirakel. Jeg har selv opplevd det idet jeg har født fire barn til verden, tre jenter, og en gutt som fikk leve bare i tre år. Svangerska­p og fødsel var for meg en enorm opplevelse, ære og glede. I mitt yrke som jordmor har jeg fått den glede å hilse mange hundre velkommen til verden, og å være med på å skape en fin ramme omkring den store begivenhet­en. Var det ikke for svangerska­p og fødsler ville det ikke finnes beboere på jorden om 100 år.

Naturmetod­en trenger ikke assistert befruktnin­g. Det koster ikke samfunnet en krone. Trenger heller ikke legevitens­kap eller sykehus. Svangerska­p og fødsel er ingen sykdom.

Et tips til fertile kvinner: Gi ditt bidrag til at folketalle­t øker i Norge. Et tips til helse- og omsorgskom­itéen på Stortinget: Legg til rette slik at fødsler på sykehus og sykestuer blir en uforglemme­lig opplevelse for familien. Legg til rette for et ambulant team i hver kommune, som gjør hjemmeføds­el mulig og trygg. Her er det mye spennende å ta fatt i til glede for familie og samfunn.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX ?? HØYRES VALG: På Høyres landsmøte på Gardermoen innledet kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner om bioteknolo­gi der eggdonasjo­n var et viktig tema.
FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX HØYRES VALG: På Høyres landsmøte på Gardermoen innledet kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner om bioteknolo­gi der eggdonasjo­n var et viktig tema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway