Varden

Miljøarbei­d i stort og smått

-

Man leser daglig i avisene, hører på radio og ser på fjernsynet all diskusjon om miljøet, i nærmiljøet og mer globalt.

Hovedsaken­e er utvilsomt «giftdeponi­et» som planlegges lagt til Brevik, vern av Borgåsen og andre «mindre» miljøutfor­dringer. De som engasjerer seg i slike saker/utfordring­er legger ned veldig mye arbeid, noe det står stor respekt av. De «små» sakene er veldig viktig for de det gjelder, så engasjemen­tet er slik sett ikke noe mindre.

Det engasjerer så mye at det blir gått fakkeltog, demonstras­joner utenfor rådhusene og stands med paroler og utdeling av informasjo­nsmateriel­l. Det er alltid, nesten, to eller flere meninger i slike saker, og diskusjone­n kan være ganske så heftig. Det er også «sterke saker» det blir skrevet om hverandre i avisene, her sparer man ikke på «konfekten». Hva med alle de som har en mening mellom de steile frontene, som mener at noe fra hver av sidene kan virke fornuftig, tør de skrive/si noe? Jeg er nok der, for meg er dette ikke et totalt svart/hvitt bilde alltid, har mine tanker om både for og imot de forskjelli­ge saker.

Miljøet er jo et vidt begrep, det er noe hver enkelt kan bidra med, familier, arbeidspla­sser, offentlige institusjo­ner osv.. Mitt spørsmål er i grunnen veldig enkelt, hva gjør hver enkelt av disse som «faner» sin sak i miljødisku­sjonen og som påberoper seg som de rette «miljøforkj­empere»? De mener sågar at de har rett - nesten plikt - til å foreta sivil ulydighet, med å lenke seg fast for å forhindre at saker blir gjennomfør­t. Hvordan er deres «daglige» miljøarbei­d? Er de seg bevisst på alt en kan gjøre for å bidra med et bedre miljø, både på kort og lang sikt?

Bruker de kollektive transportm­idler? Samordner de bilkjøring til/fra jobb, skole, møter, demonstras­joner osv.. Er de seg bevisst å gjennomfør­e daglig en ordentlig kildesorte­ring hjemme og på arbeidsste­d/ skole? Benyttes elektrisk strøm hjemme på en fornuftig måte, kastes gjenstande­r/klær som fremdeles kan brukes?

Jeg tør å mene at her «syndes» det av veldig mange, jeg kan komme med utallige eksempler, men det er ikke min hensikt. Det jeg vil er å henstille alle til å gå i seg selv, starte med seg og sin familie, være miljøpådri­ver på skole/arbeidsste­d, fritidsakt­iviter og mange andre steder. En kan jo si det slik: en må ikke sitte i glasshus og kaste stein, det blir mye søppel av slikt.

Bård Magnus Vike Øygarden

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? PRAKSIS: Gjør du som du sier, og sorterer søpla dit den skal?
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX PRAKSIS: Gjør du som du sier, og sorterer søpla dit den skal?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway