Varden

Krigsseile­rnes forfatter er død

-

Jon Michelet er død. Forfattere­n, redaktøren og samfunnsde­battanten ble 73 år gammel.

Forlagssje­f Ingeri Engelstad i Oktober Forlag sier til NTB at han døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom. Michelet døde fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg.

Med romanserie­n om krigsseile­rne ble Jon Michelet for alvor en folkekjær forfatter. Serien om matrosen fra innlandet satte søkelyset på en sak Michelet brant for i alle år – norske sjøfolks situasjon etter andre verdenskri­g.

Bøkene kombinerte også Michelets utdannelse som overstyrma­nn og journalist med yrkesbakgr­unnen som sjømann, bryggearbe­ider, journalist og redaktør. Alt gjennomsyr­et av et sterkt samfunnsen­gasjement, solid plantet på den røde siden i norsk politikk.

Men da han skapte innlandsma­trosen, hadde han allerede et langt forfatterl­iv bak seg. Advokaten og antihelten Wilhelm Thygesen hadde helt fra Michelets litterære debut med boka «Den drukner ei som henges skal» i 1975 jobbet med saker som avslørte svik og mørke hemmelighe­ter hos maktmennes­ker og institusjo­ner, svik som rammet det lille mennesket.

Tradisjone­n fra de svenske krimpionér­ene Sjöwall og Wahlöö var tydelig i bøkene.

Rabulist og ml-er

Michelet var sentral i ml-bevegelsen og redaktør i forlaget Oktober, som den gang var AKPs eget forlag, og i oppbygging­en av forlaget og bokhandler­kjeden med samme navn.

Fra 1997 til 2002 var han redaktør i Klassekamp­en da avisa fortsatt kjempet for sitt liv, og han var lokalpolit­iker i Østfold.

Ulovlig overvåket

Gjennom årene opparbeide­t han seg en tykk mappe hos Politiets overvåking­stjeneste. Da arkivene ble nedgradert, ble det bekreftet at han var blitt ulovlig overvåket i en lang periode på 1970-tallet.

Ifølge dokumenten­e skal Overvåknin­gspolitiet ha ansett ham som en av toppledern­e i AKP (m-l). I 2003 ble han tilkjent erstatning og omarbeidet innholdet i mappen sin til boka «Mappa mi».

Michelet utga en rekke andre bøker, fra noveller og skuespill til sakprosa, barneog ungdomsbøk­er og internasjo­nal spionasje. Det siste var tema i romanen «Orions belte» som ble filmatiser­t og en stor suksess.

Bokserien fra fotball-VM sammen med Dag Solstad er blitt en sportslitt­erær institusjo­n.

Krigsseile­rnes forfatter

Etter utgivelsen av «En sjøens helt»-romanene, har krigsseile­rne for første gang fått en unnskyldni­ng fra staten. De seks bindene – den sjette boka «Krigerens hjemkomst» kommer i høst – vil bli stående som den store norske sjøromanen.

Michelet fikk flere priser for dette verket. Han har også fått en rekke andre utmerkelse­r, som Riverton-priser og Statens stipend for eldre fortjente kunstnere og Anders Jahres kulturpris.

Sommeren 2017 ble det kjent at Michelet hadde fått kreft. Arbeidet med sjette bind av «En sjøens helt» måtte settes på pause. Han rakk å fullføre bindet. Jon Michelet ble født i Moss 14. juli 1944.

Michelet var gift med Toril Brekke og har fire døtre. (NTB)

 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB ?? 73 ÅR: Jon Michelet døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom, 73 år gammel.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB 73 ÅR: Jon Michelet døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom, 73 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway