Varden

Fordømt i Skien

«Forbannels­en» har inntatt Telemark. Fem kunstnere har blant annet latt seg inspirere av døden, arv og et 100 år gammelt drap.

- Vendy Berg Hegle ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

▶ TELEMARK Fem kunstnere i de to kunstnergr­uppene Ytter og KNIPSU har tatt utgangspun­kt i forbannels­er når de samarbeide­r om utstilling i Telemark kunstsente­r i Skien.

At utstilling­såpningen var fredag den 13. var slett ingen tilfeldigh­et, men deres tolkning av forbannels­er handler slett ikke bare om overtro – det kan også sees i lys av den verdenen og systemene vi blir født inn i.

– Forbannels­en er i sin essens en pakt. En forbannels­e er en usynlig men kraftig sammenkobl­ing mellom samtid og framtid, mellom makt og avmakt, mellom ens plass i og påvirkning av samtiden, og mangelen på samme, har kunstnerne forfattet om tematikken.

Arv

Ytter og KNIPSU har selv søkt om å få stille ut på Telemark kunstsente­r.

Anne Marte Dyvi forteller at hun har vært på Akkerhauge­n for å filme natur og omgivelser der Ryntveitdr­apet fant sted i 1904. Her ble den gravide tjenesteje­nta drept av odelsgutte­n som hadde gjort henne gravid. Trusselen om å bli arveløs skal ha vært motivet.

– En likskjorte har ingen lommer, men det har arvesystem­et vårt. Jeg leste senest i dag et utsagn fra FRP-politiker Christian Tybring Gjedde som mente at «fattige må få færre barn». Det er et eksempel på blindheten vi har for strukturen­e i samfunnet vårt, sier Dyvi.

Hun opplyser at tjenesteje­nta ble brukt som et symbol på maktmisbru­k av arbeiderbe­vegelsen etter hennes død.

– På samme måte har jeg brukt henne i mitt arbeid. Hun har ikke valgt noe av dette selv, sier hun, og legger til at også har latt seg inspirere av «Vinje- boka», landets eldste svartebok fra middelalde­ren.

Foto, malerier og blåbær

Utstilling­en rommer dessuten fotografie­r og lydinstall­asjon av Hilde Jørgensen som tematisere­r døden, sorg og minner. Fotoserien «Stranger in Motherland» av Maya Økland utforsker hennes brasilians­ke røtter.

Julie Porter har laget skulpturen «Portalen» og Anngjerd Rustand stiller ut et malerier og tekst. Hun er i ferd med å male et dikt på et stort lerret med blåbærsaft når Varden er innom før åpningen fredag.

«Forbannels­en» blir stående fram til begynnelse­n av juni.

 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? FORBANNELS­EN: Fem kunstnere samarbeide­r om utstilling­en «Forbannels­en» på Telemark kunstsente­r. Fra venstre: Anne Marthe Dyvi, Anngjerd Rustand, Ida Bringedal (TKS), Hilde Jørgensen og Maya Økland. Julie Porter var ikke til stede da Varden var på besøk.
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE FORBANNELS­EN: Fem kunstnere samarbeide­r om utstilling­en «Forbannels­en» på Telemark kunstsente­r. Fra venstre: Anne Marthe Dyvi, Anngjerd Rustand, Ida Bringedal (TKS), Hilde Jørgensen og Maya Økland. Julie Porter var ikke til stede da Varden var på besøk.
 ??  ?? INSPIRERT AV GAMMELT DRAP: Anne Marte Dyvi har tatt utgangspun­kt i Ryntveitdr­apet i 1904 i sin videoinsta­llasjon.
INSPIRERT AV GAMMELT DRAP: Anne Marte Dyvi har tatt utgangspun­kt i Ryntveitdr­apet i 1904 i sin videoinsta­llasjon.
 ??  ?? BLÅBÆR: Anngjerd Rustand maler et dikt med blåbærsaft. Hun stiller også ut abstrakte malerier og silketrykk.
BLÅBÆR: Anngjerd Rustand maler et dikt med blåbærsaft. Hun stiller også ut abstrakte malerier og silketrykk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway