Varden

Nytt rustilbud vil koste 15 mill.

Det ble ikke mere penger til Sykehuset Telemark for å overta avrusingen til Borgestadk­linikken. Isteden bli det 15 millioner kroner i årlige utgifter.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Tidligere har Helse Sør-Øst betalt en ekstern tilbyder, Borgestadk­linikken, for å utføre avrusingen. Når det flyttes til et av foretakets egne sykehus, skulle man tro at det fulgte penger med. Men slik var det visst ikke.

– Det er en urimelighe­t at ikke vi får økt rammetilsk­uddet. Gikk dere virkelig inn i dette med åpne øyne? Vi gikk jo inn i dette med håp om å få mere penger fra Helse Sør-Øst, sa ansattvalg­t medlem Thor Severinsen i styreromme­t til Sykehuset Telemark onsdag.

Severinsen fikk ikke noe svar på om ledelsen eller andre hadde visst dette på forhånd, men fikk forklart at Helse Sør-Øst har laget beregninge­r og en fordelings­nøkkel i etterkant.

– Den viser at de har tatt utgifter for oss tidligere, svarte styreleder Per Anders Oksum.

Ba om utsettelse

De tre ansattes representa­nter ba om utsettelse av det økonomiske langtidspr­ogrammet som ville innebaere 210 millioner kroner i kutt. Men de ble nedstemt av de fire eieroppnev­nte medlemmene.

Severinsen argumenter­te med at man først måtte henvende seg til Helse Sør-Øst og be om mere penger.

– Feilkalkul­ert

Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning hadde da nettopp informert om at sykehuset er blir påført store merutgifte­r på labtjenest­er rundt genetikk.

– Den foreslåtte rammefinan­sieringen av genetikk er feilkalkul­ert i vår disfavør, hevdet Severinsen, og mente at dette og den manglende betalingen for avrusingen måtte tas opp med Helse Sør-Øst på Hamar først. De burde også be om penger til å realisere strålesent­eret.

Styreleder Oksum mente imidlertid at utsettelse ikke ville forandre realiteten i saken. Og det var at de måtte frigjøre penger for å kunne foreta utbygginge­r i årene som kommer.

– Det var ingen økonomisk gullgruve å etablere et stråletilb­ud, men det gjør vi for å gi et bedre tilbud til pasientene her, sa Oksum. – Jeg lover å ta med meg det du tar opp. Men jeg tror ikke det lar seg løse på en måned, til neste styremøte.

Kutt og økt behandling

Direktøren­s forslag til vedtak ble vedtatt av styret, men mot de ansattes stemmer. Det avstedkom stemmefork­laringer og protokollt­ilførsler der det blant annet heter: «Når det nå legges opp til «effektivis­ering» på 30–80 mill. pr år, så betyr det hvert år nedskjaeri­nger på pleie- og behandling­spersonell på fra 40–90 ansatte. Dette går ikke sammen med krav og ønsker om økt pasientbeh­andling, økt kvalitet, kortere ventetider, mente ansattvalg­te Ann Iserid Vik-Johansen, Sykepleier­forbundet, Thor Severinsen, Akademiker­ne og Thor Helge Gundersen, Fellesforb­undet.

▶ Jan Bjørn Taranrød

 ??  ??
 ??  ?? STEMTE IMOT: Ann Iserid Vik-Johansen, Sykepleier­forbundet, Thor Severinsen, Akademiker­ne og Thor Helge Gundersen,
STEMTE IMOT: Ann Iserid Vik-Johansen, Sykepleier­forbundet, Thor Severinsen, Akademiker­ne og Thor Helge Gundersen,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway