Varden

Vant etter åtte år

Det er kun studentene i Porsgrunn og Bø som betaler eiendomssk­att. Nå kan det bli slutt i Porsgrunn.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ En åtte års kamp ser ut til å bli kronet med seier hvis bystyret sier ja i kveld. Det måtte mange runder til, og først da høgskolen ble til høgskolen i Sørøst-Norge som omfatter åtte campuser, nådde porsgrunns­studentene gjennom hos porsgrunns­byråkraten­e.

– I prinsippet er ingen unntatt eiendomssk­att, sier rådmann Per Wold. Han er opptatt av konsekvens­ene ved et fritak. Hadde høgskolen vaert en stiftelse, ville den fort fått nei for da kunne alle de andre stiftelsen­e kommet etter.

– Men Samskipnad­en er hjemlet i en egen lov, og vi har bare en. Det å si ja til fritak for dem utløser ingen skred, påpeker han.

Betyr en hundrings

– Vi syns det er flott at administra­sjonen lytter til oss, sier Malin Helen Kleppe, nestleder i styret for samskipnad­en. For studentene utgjør eiendomssk­atten en hundrings i måneden, men dette er penger studentene bør bruke på andre ting, mener hun.

– Porsgrunn ønsker jo å vaere en studentby, minner Kleppe om.

65 eiendommer slipper

For kommunen betyr det 330.000 kroner i tapte inntekter, men samskipnad­en har lovet en mer offensiv boligbyggi­ng i Porsgrunn hvis byråkrater og politikere fjerner skatten.

– Samskipnad­en sier at Porsgrunn nå står først i køen, og det er jo bra, sier Wold.

I sakspapire­ne til politikern­e ligger det ved en liste på 65 eiendommer som alle er unntatt eiendomssk­att. Av disse er det fire barnehager, en rekke eiendommer som blir benyttet av religiøse organisasj­oner samt diverse idrettsfor­eninger.

Blir gjennomgan­g

Hva som ligger til grunn for den lange listen med fritak, har ikke rådmannen noen god forklaring på.

– Dette er historie, og noe har en lang historie.

– Men det kan jo virke litt lemfeldig at fire av barnehagen­e slipper eiendomssk­att, og de andre må betale?

– Jeg vil ikke uttale meg om dette er lemfeldig eller ei, men vi bør kanskje gå gjennom disse objektene å se om begrunnels­en holder vann, sier Wold.

 ??  ?? STUDENTBOL­IGER: Studentbol­igene i Borgehaven er de nyeste studentbol­igene i Porsgrunn.
STUDENTBOL­IGER: Studentbol­igene i Borgehaven er de nyeste studentbol­igene i Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway