Varden

Vil fortsatt ha post

Det er ikke flertall blant fylkespoli­tikerne i Telemark for å kreve fortsatt postombaer­ing fem dager i uka.

- ▶ SKIEN ▶ Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Saken er en høring om en lovendring om leveringsp­liktige posttjenes­ter. Samferdsel­sdeparteme­ntet har foreslått en reduksjon fra dagens ordning med fem dager i uka til 2,5 dager i uka. Saken har engasjert sterkt, og i februar satte fylkesutva­lget ned en arbeidsgru­ppe som har jobbet med saken.

Tap av velferdsgo­de

Den har konkludert med at en endring som den som er foreslått her vil kunne oppleves utrygt og som tap av et velferdsgo­de, men at det er nødvendig å tilpasse slike dramatiske endringen som de en ser her.

Konklusjon­en var at ordningen bør innføres trinnvis, slik at man i første omgang legger opp til omdeling hver eller annenhver dag, avhengig av avisbudnet­t, og så evaluerer ordningen som grunnlag for å vurdere en innføring av 2,5 dager i uka over hele landet.

– Generelle vurderinge­r

Arbeidsgru­ppa har hatt to møter i løpet av vinteren.

– Det arbeidsgru­ppa har kommet med er generelle vurderinge­r, mente Terje Riis-Johansen (Sp). Han foreslo at fylkeskomm­unen skal gi et høringssva­r om at folk fortsatt skal få post fem dager i uka. Det går på å ha en infrastruk­tur på plass. Vi flytter kostnader over på naeringsli­vet, argumenter­te han.

– Dette er en vanskelig sak. Det er en kjensgjern­ing at volumet av post går ned. Det har litt miljøaspek­t ved transporte­n, men behovet for distribusj­on har ikke nødvendigv­is gått ned. – Det er synd å trappe ned, argumenter­te SVs Ådne Naper. Også Charlotte T. Saetersdal (Rødt) støttet Sp-forslaget.

Miljøgevin­ster

– Jeg tror alle gjerne ville støttet Terje Riis-Johansen. Men en realitet at det er mye mindre post, konkludert­e Gunn Marit Helgesen (H). Dermed fikk Spforslage­t bare de i alt fire stemmene fra Rødt-SV og Sp.

Posten har selv beregnet at de vil oppnå store miljøgevin­ster ved å redusere sin kjøring. De kan spare utslipp av 5.000 tonn co2 hvert år med den foreslåtte endringen.

Vest-Telemarkrå­det har uttalt at dagens ordning bør oppretthol­des. Flere kommuner i Telemark har uttalt seg, og er kritiske til endringene. Siste ord om hva Telemark mener om saken har fylkesting­et, som møtes i Skien i neste uke.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ?? SPARER UTSLIPP: Faerre postdager gir lavere utslipp fra postbiler, men har mange andre ulemper.
FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX SPARER UTSLIPP: Faerre postdager gir lavere utslipp fra postbiler, men har mange andre ulemper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway