Varden

Nytt liv i Fogdegårde­n

I dag vil formannska­pet vedta at Fogdegårde­n skal annonseres til utleie.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ Dermed kan velleder Dag Yngland og andre lokalpatri­oter på Stathelle puste lettet ut:

Etter mange års kamp er i alle fall det gamle velhuset og den staselige Fogdegårde­n reddet fra riving og forfall: I budsjettet er det lagt inn en bevilling på 750.000 kroner til opprustnin­g av Fogdegårde­n.

I vinter har velhuset fått tett, nytt tak, og er dermed reddet fra ytterliger­e ødeleggels­e.

Og egentlig har jo ingen tatt til orde for riving av Fogdegårde­n: Bygningen er som kjent vernet, men det betyr ikke at den kan forfalle. Etter at biblioteke­t flyttet ut, har det aerverdige gamle huset bare blitt brukt som lager. Stilleståe­nde og fuktig luft har satt sitt preg på alle malte flater, men treverket skal fortsatt vaere intakt.

Mange muligheter

Dag Yngland mener huset kan bli den perlen det engang var, og kanskje huse lag og foreninger og litt enkel kafédrift. Her kan holdes sommerkons­erter, arrangeres utstilling­er – eller Fogdegårde­n kan bli atelier eller verksted for kunstnere. Bare fantasien setter grenser: Yngland gleder seg allerede til sommeren.

Bevares

Lenge ønsket sterke krefter i kommunen å rive velhuset, fengselet, bedehuset og den gamle skolen. Fogdegårde­n skulle få stå igjen som den vakre bygningen den er, men det verdifulle bygningsmi­ljøet rundt skulle vike for nyere tider og leilighete­r med kjellergar­asje. Nå kan det se ut som om vernetanke­n har fått vind i seilene.

Setter betingelse­r

Men økonomien er viktig, og rådmannen har satt sine klare betingelse­r for bevilgning­en. Før kommunen skal betale ut 750.000 kroner til innvendig vedlikehol­d, må en leietaker komme på banen. Tildeling av leiekontra­kt skal skje etter prioritert rekkefølge: Naering, organisasj­oner eller utleie til bolig.

Uansett hvem som overtar, skal leia generere inntekter til kommunen – og hagen skal vaere tilgjengel­ig for allmennhet­en.

Utekonsert

– Ikke noe problem, svarer Dag Yngland. Han minner om at det ble holdt en meget vellykket hagekonser­t i fjor, da møtte 250– 300 mennesker fram. I sommer skal man legge enda bedre til rette for opplevelse­n.

Yngland ser også for seg at Fogdegårde­n kan bli en kulturell og kanskje også kulinarisk stopp for båtfolket:

På veien fra gjesteplas­sene på Nedre Stathelle opp mot polet på Brotorvet, vil folk kunne ta en pust i bakken, nyte sommeren og utsikten fra Fogdehagen. På veien tilbake til båten har de voksne enda bedre tid til å kose seg, mens ungene leker i buskene bak i hagen. ▶ Morten Lie-Hagen

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? SKAL BLI LIV: Velformann Dag Yngland gleder seg til sommeren og turistene kommer.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN SKAL BLI LIV: Velformann Dag Yngland gleder seg til sommeren og turistene kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway