Varden

Når barna mister rettighete­ne

- Geir J. Bekkevold stortingsr­epresentan­t, KrF

Sist helg presiserte Venstre på sitt landsmøte at eggdonasjo­n kan gis til enslige, og åpner for at single kvinner kan få donert både egg og saed.

Forrige helg tok Høyres landsmøte store skritt i liberalise­rende retning ved vedtakene om eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige. KrF mener de ser bort fra barnets rettighete­r, biologiens betydning, og øker faren for sortering.

ForKrFer hensynet til barna og deres rett til å kjenne sitt opphav avgjørende. Eggdonasjo­n løsriver den biologiske tilknytnin­gen fra den biologiske moren, og med både egg- og saeddonasj­on vil barn vokse opp uten biologisk familie.

Selv om mange adoptivbar­n lever godt uten sin biologiske familie, mener KrF det er stor forskjell på adopsjon og bruk av assistert befruktnin­g. Adopsjon er en løsning på en situasjon der barnet har omsorgsbeh­ov, mens assistert befruktnin­g og surrogati er svar på voksnes ønske om egne barn.

Vibørvaere forsiktig med å frata barn mulighet til å vokse opp med sitt opphav og sin familie. Fra barnets ståsted er det en fordel å kunne vokse opp med to foreldre, når dette kan planlegges.

Kvinner har gjennom historien måttet stille sin kropp til disposisjo­n for andre, enten det er sex, surrogati eller eggdonasjo­n. Å åpne for eggdonasjo­n kan gi en utvikling der egg kan kjøpes og selges. Det kan bli et steg naermere å åpne for surrogati. Det er forbudet mot eggdonasjo­n og at foreldresk­ap overføres uten adopsjon som til sammen utgjør et surrogatif­orbud.

KrF vil ikke ha et sorterings­samfunn der man kan designe barns kvaliteter og egenskaper. Dersom barn blir en bestilling­svare og vi kan betale for ønskede egenskaper og arveanlegg, vil det få dramatiske konsekvens­er for menneskesy­net vårt.

De andre partiene vektlegger likestilli­ng og voksnes frihet. For KrF er dette underordne­t hensynet til barns rettighete­r og synet på barnet. Vi ønsker å hjelpe ufrivillig barnløse, men det betyr ikke at det offentlige skal sørge for at alle får barn, uansett.

Vikanikke, og bør ikke, tillate alt som er teknologis­k mulig. Bioteknolo­giloven må sikre at teknikken brukes til det beste for mennesker i et samfunn der det skal vaere plass til alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway