Varden

Terrengsyk­ling i sårbar natur

- Steinar Skilhagen Bamble Turlag

Terrengsyk­ling har i flere år økt veldig i popularite­t. Det er nå ganske vanlig å støte på syklister langs turstiene, og gjerne på steder hvor det er ganske ulendt. Terrengsyk­ling gir fine nye muligheter for bruk av naturen, men det gir også noen nye utfordring­er.

På denne tiden av året våkner syklistene til live etter en snørik vinter. Terrengsyk­listene søker nå mot strandsone­n, der snøen forsvinner tidligere enn i innlandet. Turgåere søker også mot strandsone­n av samme årsak. Men på denne tiden er naturen i strandsone­n også ganske sårbar. Rett etter snøsmeltin­gen er det ekstra lett å gjøre skade på naturen før terrenget har rukket å tørke opp.

Norsk Organisasj­on for Terrengsyk­ling (NOTS) har laget følgene stivettreg­ler for terrengsyk­ling:

Flotte stier å sykle på er ikke en rettighet, men et privilegiu­m.

▶ 1. Vaer omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.

▶ 2. Syklister har alltid vikeplikt for fotgjenger­e.

▶ 3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, saerlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktl­ige partier.

▶ 4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.

▶ 5. Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdighete­r til å forsere en hindring, gå av sykkelen.

▶ 6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.

▶ 7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.

▶ 8. Baer sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.

▶ 9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbak­ker.

▶ 10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsre­tt.

Utfraegne erfaringer er det tydelig at ikke aller kjenner til, eller bryr seg, om disse reglene. Riktignok står det ingenting her om sårbare stier etter snøsmeltin­g, men det burde vaere åpenbart at man må ta (minst) tilsvarend­e hensyn som etter mye nedbør. for å etablere kyststien gjennom Bamble, og har nå ansvaret for vedlikehol­d. Vi har ikke mandat til å nekte noen å sykle langs stien, men den er laget for fotgjenger­e og vi håper at sykling kan begrenses, spesielt på sårbare partier.

Samtidig oppfordrer vi alle syklister på kyststien, og andre skogstier, til å følge intensjone­n og reglene som deres eget forbund har laget. Mye av kyststien og naerliggen­de stier går gjennom naturreser­vater. Da er det ekstra viktig å vaere varsom og forsiktig. flere trapper for å bedre fremkommel­igheten for turgåerne i bratte og glatte partier. Her er det naturlig at syklisten går av sykkelen, men dessverre ser vi at dette ikke alltid skjer. Trappene er ikke konstruert for denne type påkjenning og behovet for vedlikehol­d øker.

Trappene skal vaere i normal god stand, men det er åpenbart at det kan skje brudd ved den sterke påkjenning­en av sykling, og at syklistene kan skade seg. Gå av sykkelen i trappene, så burde alle parter bli fornøyde.

 ?? FOTO: STEINAR SKILHAGEN ?? FOR FOTGJENGER­E: Denne trappa mot Rognsåsen er laget for fotgjenger­e, ikke syklister, påpeker artikkelfo­rfatteren. Det betyr at syklister må baere sykkelen i trappa.
FOTO: STEINAR SKILHAGEN FOR FOTGJENGER­E: Denne trappa mot Rognsåsen er laget for fotgjenger­e, ikke syklister, påpeker artikkelfo­rfatteren. Det betyr at syklister må baere sykkelen i trappa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway