Varden

Lavere helgetempe­raturer i store deler av landet

Til tross for en liten oppsving i varmegrade­ne de siste dagene kan ikke meteorolog­ene love noen sommerlige temperatur­er med det første.

-

De siste dagene har det vaert ganske pent vaer over store deler av landet, med temperatur­er helt opp mot 20 grader på Vestlandet og Sørlandet, men inn mot helgen blir det kjøligere vaer de fleste stedene.

Det er spesielt Vestlandet, deler av Trøndelag og Nordland som kommer til å få relativt dårlig vaer i helgen med mye nedbør og lave temperatur­er. Det blir mest nedbør på fredag, og det vil falle som snø rundt 1.000 meter over havet.

– Det skyldes et lavtrykk som ligger sør for Island og som beveger seg nordover. Det betyr at det vil øke på med nedbør over Trøndelag fredag og lørdag. Det vil deretter trekke seg over til Nordland og Troms, sier vakthavend­e meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Vaervarsli­nga for Nord-Norge til NTB.

Nedbør og tåke

Vestlandet må belage seg på en del nedbør i form av bygevaer og varierende skydekke fredag og inn mot helgen. Typisk for årstiden blir det óg en del morgentåke på Vestlandet og nordover.

Morgentåke­n vil også ligge på Østlandet og Sørlandet, men det vil bli lite med nedbør. Denne tåketypen, adveksjons­tåke, er typisk for våren. Den dannes fordi varm og fuktig luft beveger seg over et kaldere underlag.

Sør-Norge i le

– Det er ganske typisk for årstiden med tåke om morgenen. Tåken sprekker opp i løpet av dagen når sola får tak. Et pådrag med sørlig vind mot Skagerrak kan føre til et slikt tåkelag. Den gode nyheten er at siden Sørlandet og Østlandet ligger i le av lavtrykket fra Island, så vil dette området unngå noe saerlig med nedbør, sier Nordhagen.

Et nytt lavtrykk vil imidlertid sørge for at de vårlige og mer sommerlige temperatur­ene lar vente på seg i helga i Sør-Norge. Meteorolog­en regner med at dagstemper­aturen østafjells vil ligge på rundt 15 grader inn mot helga og noe lavere lørdag og søndag, kanskje ned mot 10 grader. – Det vil bli noe lettere vaer søndag i store deler av landet, avslutter Nordhagen. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway