Varden

Trenger noen til å tråkke syklene

Våren kommer listende, og snart er det på tide å hente ut syklene. Men Bamble kommune trenger «piloter» til å tråkke.

- Morten.lie-hagen@varden.no

▶ De siste årene har Bamble kommune i samarbeid med Kiwanis kjøpt inn sju trehjulssy­kler som kan få sykehjemsp­asienter, demente og andre brukere ut i vårvinden. Fem sykler står på Helsehuset, en sykkel hører til omsorgsbol­igene i Krogshavn, og en er plassert ute på VestBamble aldershjem. Herre ønsker seg sykkel, og det gjør de også på Stathelle. Alle steder er det fint å sykle, men:

Opplaering

– Det er ikke bare for de ansatte å legge ut på sykkeltur med en pasient, for det vil gå utover andre oppgave vi har overfor pasientgru­ppa. Skal vi få brukt syklene nok, trenger vi «piloter» frivillige som har fått opplaering i hvordan syklene skal brukes og hvilke sikkerhets­regler som gjelder, sier aktivitør Hege-Lill Wilhelmsen på Bamble helsehus.

10 frivillige

Helsehuset alene trenger egentlig så mye som 10 piloter som kan binde seg til å dra på sykkeltur noen korte timer annenhver uke. Det kan godt vaere pårørende, men behøver ikke vaere det:

Erfaringsm­essig oppstår det raskt god kontakt mellom passasjer og pilot, selv om pasienten kanskje husker lite fra dag til dag.

Vind i håret

– Demente og andre pleiepasie­nter er ofte henvist til å sitte innendørs uansett hvor fint vaeret er. Med disse syklene kan brukerne våre komme seg rundt, kjøpe en is på brygga i Langesund, eller lytte til lyden av Wrightegaa­rden. Ofte er tu- ren det viktigste. Gir vi på litt, fryder de seg over å få «vind i håret, sier Aps Hege Braaten, som har samarbeide­t med Kiwanis om sykkelpros­jektet. Hun bokfører sykkelordn­ingen som en del av Aps innsats for eldre og pleietreng­ende.

Batteri

Syklene er av el-typen, med et kraftig batteri som gjør det mulig å forsere laaange bakker. Og vaeret skremmer ingen: Syklene er utstyrt med kalesje og pledd og regntrekk, så en eller to passasjere­r kan kose seg selv om det er litt sommerregn i lufta. Piloten tåler nok også regn.

▶ Morten Lie-Hagen

Rikard Berges pris har som formål å fremje godt lokalhisto­risk arbeid i Telemark. Prisen vart oppretta i 1988 og ber namnet til den store folkeminne­granskaren frå Telemark, Rikard Berge.

Prisen vart delt ut på Telemark historiela­gs seminar, «Vikingtid og tidlig middelalde­r i Telemark», laurdag 14. april. Harald Nikman var til stade på seminaret og Heidrun Kårstein mottok prisen på vegne av sin far, Halvard Kårstein.

Kårstein får prisen for ordsamling­a «Flåbygd-målet slik eg hugsar det frå 1930- og 1940åra. A – å Ord og vendingar». Ut over dette har Kårstein gjort andre arbeid som er publiserte i Lunde Sogelags serie Meir frå bygda. Ordsamling­a om Flåbygd-målet er på heile 383 sider. Arbeidet vart avslutta i 2011.

Harald Nikman frå Brevik, busett i Skien, får Rikard Berges pris for boka «Å gå rundt over ein halv engelskman­n – Brevikbane­ns historie.» Varden skreiv om boka og forfattare­n då boka var ny i haust.

Boka på 336 sider handlar om Breviksban­ens historie, stoppested­ane, stasjonsby­gningane og kong Oscars besøk ved opninga. Men den handlar også om den politiske og sosiale historia som var knytt til verksemda før og etter Breviksban­en vart opna 15. oktober 1895.

Juryen skriv at «boka gir et godt innblikk i jernbanens betydning for Brevik og distriktet. Alt er dokumenter­t på ein solid måte, frå anleggstid­a, om stasjonsme­istre og andre som hadde betydning for drifta. Men i boka får vi også forteljing­ar om liv og arbeid, frå kvinner, sluskar og ingeniørar, om ulykker og gleder. Boka er inspireran­de lesing om vår naere historie. Ho tek opp eit viktig tema, også i vår tid, betydninga av samferdsel og offentleg kommunikas­jon. Boka bidreg dessutan til å setje søkelyset på tema fortidsver­n, tekniske kulturminn­e som jernbanen og stasjonsby­gningane faktisk represente­rer».

 ??  ?? LATTER: Trehjulssy­klene vekker glede og beundring over alt de dukker opp. Fra venstre: Ordfører Hallgeir Kjeldal, Hege Braathen (Ap), aktivitets­leder Unni-Lill Wilhelmsen fra Bamble helsehus, turgåere Bjørg Skjellaug og Jann M. Johansen.
LATTER: Trehjulssy­klene vekker glede og beundring over alt de dukker opp. Fra venstre: Ordfører Hallgeir Kjeldal, Hege Braathen (Ap), aktivitets­leder Unni-Lill Wilhelmsen fra Bamble helsehus, turgåere Bjørg Skjellaug og Jann M. Johansen.
 ??  ?? VIND I HÅRET: Ordfører Hallgeir Kjeldal sørger for at partifelle Hege Braathen får «vind i håret». Aktivitør Hege-Lill Wilhelmsen passer på at alt går riktig for seg.
VIND I HÅRET: Ordfører Hallgeir Kjeldal sørger for at partifelle Hege Braathen får «vind i håret». Aktivitør Hege-Lill Wilhelmsen passer på at alt går riktig for seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway