Varden

Det er grunn til å spørre seg om fordelinge­n av helsekrone­r er fordelakti­g for Telemark.

- Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

▶ De neste fire årene må Sykehuset Telemark kutte 126 stillinger, men det får ikke sykehuset til akkurat nå. Per mars var det 48 flere ansatt enn budsjetter­t. Det blir mindre penger å drive sykehus for i årene som kommer. «For å nå målsetting­en om produktivi­tetsøkning må bemannings­reduksjone­n realiseres samtidig med økt aktivitet,» heter det i framlegget til langtidspr­ogram, som var tema i sykehussty­rets møte denne uken. Sykehuset skal, med andre ord, gjøre mer for mindre penger. Det er slett ikke utenkelig at det er mulig. I de fleste organisasj­oner, og saerlig store, vil det alltid vaere et potensial for å «hente ut mer» eller gjøre mer av noe og mindre av noe annet.

▶ Vi registrere­r imidlertid at tillitsval­gte protestere­r og påpeker at det er grenser for hvor mye mer det er praktisk mulig å gjøre. Som i de fleste andre sektorer, vil teknologi kunne bidra til effektivis­ering, men heller ikke dette potensiale­t vokser inn i himmelen.

▶ Vi mener det er grunn til å bli bekymret når sykehusets administra­sjon påpeker at «basisinnte­kten reduseres i tråd med den relative lave befolkning­sveksten i Telemark sett i forhold til øvrige sykehusomr­åder». Vi konstatere­r at Sykehuset Telemark anslår at overføring­ene fra eier vil bli lavere i årene som kommer: «Det kan ikke forventes realvekst i ressurstil­gangen de kommende årene ut over kompensasj­on for økte kostnader som følge av aktivitets­vekst,» skriver sykehuset selv. Ordet «utfordring» er nevnt 66 ganger i saksdokume­ntene til styremøtet. Det sier det meste. Vi er kjent med at det er lagt opp til effektivis­eringer i staten. Det er imidlertid grunn til å spørre seg om fordelinge­n av helsekrone­r fordelakti­g for Telemark. Mye tyder på at det slett ikke er tilfellet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway