Varden

Markus er toppkokk i Singapore

Markus Dybwad fra Gransherad har slått seg fram som en av Norges fremste internasjo­nale kokker.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

33-åringen Markus Dybwad har bygd opp, og er sjefkokk, på «laksekonge­n» Frank Naesheims trendresta­urant FISK i Singapore. Denne uka imponerte han fiskerimin­ister Per Sandberg med sin norske sjømat i toppklasse.

Nå har 33-åringen bygd opp, og er chef, på «laksekonge­n» Frank Naesheims nye restaurant og sjømatmark­ed FiSK i Singapore.

Tirsdag var det fiskerimin­ister Per Sandberg som lot seg imponere av Dybwads kokkekunst­er i metropolen.

– Et fantastisk måltid som Dybwad var arkitekten bak, kommer det kjapt fra Sandberg på Vardens spørsmål om maten smakte på FiSK.

Telemarkin­gen traff åpenbart med sitt ganegodt til den store departemen­tsdelegasj­onen.

Fra Hellstrøm til Bagatelle

Markus Dybwad startet sin karriere med et halvt år på kokkelinja ved videregåen­de på Notodden. De siste ti årene har sjømateksp­erten kokkelert på en rekke topprestau­ranter i Europa og Asia.

– Klart det var gøy å ha statsråd Sandberg på lunsj. Han er på en runde i Asia blant annet for å promotere norsk sjømat. Her i Singapore er den norske laksen og sjømaten svaert populaer og ettertrakt­et, forteller Markus Dybwad på telefon fra Bangkok onsdag. Oppdragene er mange for chef’en. Han blir brukt som ambassadør på ulike events for norsk sjømat i Asia. – Hvordan startet karrieren? – Etter videregåen­de gikk jeg i laere på Palace Grill i Oslo. Så fikk jeg jobb på Eivind Hellstrøms Bagatelle. Interessen for kokkefaget ble bare sterkere. Jeg har egentlig alltid vaert veldig fascinert av det som skjer bak veggene på en restaurant. Alt som ligger bak det vi som gjester får servert.

Siste fire årene for Naesheim

Hellstrøms Bagatelle er ikke den eneste Michelin-restaurant­en Dybwad har jobbet på. På CV-en står både berømte Heston Blumentahl’s The Fat Duck i England og Iggy’s og Equinox i Singapore. Han har også jobbet ved Swisshôtel The Stamford, vaert head chef på nye Grefsenkol­len og jobbet på flere restaurant­er i Frankrike.

De siste fire årene har Dybwad jobbet med «laksekonge­n» Frank Naesheim i Asia. Naesheim kom til Singapore for over 30 år siden, og han har vaert den store døråpneren for norsk sjømat, og norsk laks spesielt, i store deler av Asia. Naesheims Snorre Food har 60 ansatte.

– Det har vaert fire veldig interessan­te år. Jeg har det siste året vaert med å planlegge og åpne FiSK – det er både en restaurant og et sjømatmark­ed. Jeg er jo veldig glad i sjømat, og her nede setter de veldig stor pris på sjømat av høy kvalitet. – Hva er din favorittre­tt?

– Jeg liker all mat bare det lages riktig. Den lokale favoritten er «Sambal Stingray» (grillet skatevinge med spicy saus). – Hva serverte du Sandberg? – Det var «Ørret Tataki» med selleri og pepperrot, «Torsk med chili» og rabarbraso­rbé med kinesisk lakris og sjokolade.

Frister med en tur hjem

– Og nå blir det flere jobber sammen med «laksekonge­n» de neste årene?

– Vi får se. Jeg er nok litt usikker på veien videre. Det har vel blitt rundt ti spennende år utenlands. Veldig gøy å jobbe i ulike land – oppleve ulike matkulture­r. Det frister jo med en tur hjem også. Jeg opplever at det er blitt en mer spennende matscene i Norge de siste årene. Interessen for mat øker, og det er kommet flere turister. Jeg hører at det er travlere på restaurant­ene nå – også midt på sommeren.

– Kanskje du skal åpne din egen restaurant?

Dybwad drar litt på det. Tygger på spørsmålet.

– Du skal vel ikke se helt bort fra at jeg kommer til å åpne min egen restaurant. Vi får se hva som skjer, sier Markus Dybwad, og lar restaurant­drømmen henge litt i luften.

At det kan bli et spisested med internasjo­nal snitt er det liten tvil om. Fiskerimin­isteren lot seg i alle fall imponere på trendy FiSK.

Markedsand­el på 85 prosent

– Det er jo kjempearti­g å møte nordmenn som er så gode ambassadør­er for norsk sjømat som Frank Naesheim og Markus Dybwad. De serverte virkelig kvalitet. Til og med snegler fra Trøndelag hadde Dybwad å by på. Og den laksen de hadde røkt selv her, var riktig smakfull og god. Vi fikk et fantastisk måltid i restaurant­en.

Her i Singapore har norsk laks en markedsand­el på 85 prosent. Nå er vi på en rundtur i Asia for å promotere både norsk sjømat og teknologi, forteller Sandberg

 ?? FOTO: NAERINGS- OG FISKERIDEP­ARTEMENTET ??
FOTO: NAERINGS- OG FISKERIDEP­ARTEMENTET
 ??  ?? ETTERTRAKT­ET: Markus Dybwad er blitt en ettertrakt­et kokk i Singapore. Han er ikke fremmed for å starte for seg selv i Norge.
ETTERTRAKT­ET: Markus Dybwad er blitt en ettertrakt­et kokk i Singapore. Han er ikke fremmed for å starte for seg selv i Norge.
 ??  ?? MATMØTET: Kokken og restaurant­driver Marcus Dybwad (f.h.), lakseimpor­tør og restaurant­eier Frank Naesheim og Naerings- og fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) på FiSK sist mandag.
MATMØTET: Kokken og restaurant­driver Marcus Dybwad (f.h.), lakseimpor­tør og restaurant­eier Frank Naesheim og Naerings- og fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) på FiSK sist mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway