Varden

Forskjell på rusfri og rustfri

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Vi som følger med i tiden kommuniser­er jo på den moderne måten. For et par uker siden tikket det inn en sms: «Jeg leser Varden på nett, om et

rustfritt ungdomsarr­angement i Porsgrunn». Du kan si hva du vil om dagens ungdomsarr­angementer, noe da også mange gjør. Mulig de er rustfrie, men det var ikke poenget. For øvrig all honnør til godt likte duoen «To Rustne Herrer». Den har vi jo alltid hørt om, i motsetning til trioen Tre Damer Med Flass.

I dette tilfellet var det imidlertid snakk om et arrangemen­t fritt for rus og ikke rust. Heldigvis greide vi å korrigere saken før den havnet i papiravisa, slik at alle visste at arrangemen­tet primaert ikke ville rusten til livs. For eldre folk er rustbehand­ling en meget relevant problemsti­lling på linje med sparkling av ujevnheter (livsvisdom) i fjeset. Mange går jo rundt og ligner en japansk bil fra 1980-tallet, uten at vi har sagt noe vondt om verken rusthaugen Datsun eller årgangs-Mazda av den grunn. Tvert imot.

Når det gjelder ungdomsarr­angemen- ter, så er det rart at det må presiseres at de er rusfrie. Man sier jo ikke det om en kirkekonse­rt, nattverd eller et møte i Rotary, selv om akkurat det siste muligens var et mindre godt eksempel. Alkoholen er blitt en så naturlig del av samfunnet at det nesten må settes opp varselskil­t hvis noen skal vaere edru. Det er for eksempel ikke mulig å arrangere en konsert eller bygge et kulturhus som holder seg innenfor avholdsrør­slas trygge rammer. Men da er det jo rart at kinoer kan gå rundt, at det er mulig å snurre film uten at gjestene blir skjenket til de er på en snurr. Kinopublik­ummet har nok misforståt­t. De går på kino for å se film. På konsert er det blitt helt annerledes. Der er det primaere å forstyrre artisten med prat, hente mer øl og så gå på do.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway