Varden

Innfører avgi

Kommunene i Grenland går sammen om å velge en kontrollav­gift på 4.500 kroner for å selge tobakksvar­er. Det er den høyeste satsen de kan ha.

- ▶ ▶ ▶

Kristine Danielsen på Rema 1000 i Hovenga selger snus og tobakk for over sju millioner millionbel­øp hvert år – og omsetninge­n bare øker. Hun er glad for at bransjen nå blir holdt hardere i ørene, selv om hun kan styre sin begeistrin­g for selve avgiften.

Kontrollør­ene ønskes velkommen.

– Å kontroller­e at ungdom ikke får tak i snus eller røyk er kjempefint. Det er mange under 18 år som prøver seg. Før var det mest røyk. Nå er det blitt mer moderne å snuse, sier hun.

–Hva synes du om en ny avgift på 4500 kroner året?

– Det er aldri moro med avgifter, men vi kan ikke gjøre noe med det. Fra før er det jo avgift på salgsbevil­lingen for øl, så det er kanskje ikke så rart at det kommer også for tobakk, sier hun.

Selger mer snus og røyk

I fjor solgte Rema 1000-butikken i Porsgrunns nordlige bydel snus for 2,14 millioner kroner. Det er en økning på åtte prosent.

Enda flere ba om en tjuepaknin­g eller rulletobak­k: Salget stanset på 5,5 millioner, som er en pluss på fire prosent.

–Avansen er på mellom 12 og 17 prosent.

–Vi tjener mer på frukt. Så det er en fordel at folks lutter å røyke enn at de slutter å kjøpe frukt og grønt.

Først i Skien

Det nye kontrollre­gimet skal gjøre kontrollen med salg av tobakk tilnaermet lik salgs- og skjenkekon­trollen for steder som selger alkohol.

Skien er først ute med å vedta den nye avgiften. Hovedutval­g for helse og velferd (HOHV) hadde saken på sitt kart onsdag 18. april, med en innstillin­g fra rådmannen om å innføre en kontrollav­gift på de ca. 85 faste utsalgsste­dene i kommunen. For midlertidi­ge salgsstede­r kreves en avgift på 1.200 kroner. Formannska­pet gjør vedtak i saken i neste uke, mens bystyret har siste ord.

– Tanken er at salgsstede­ne skal baere utgiftene med kontrollen. Men de kommer vel kanskje til å legge det over på kundene gjennom å legge på prisen, sier lederen for HOHV, Trine Almenning. Om avgiften fører til at noen som har liten omsetning og bare selger litt som en service til kunder/gjester velger å slutte med tobakkssal­get, er det en positiv bivirkning. Dersom alle blir med videre, blir kommunens avgiftsinn­tekt på 382.000 kroner året, har Almenning beregnet.

Har snakket sammen

Kommunalsj­efene i Grenlandss­amarbeidet har samrådd seg. Alle rådmennene vil legge fram den samme innstillin­gen. Saksbehand­lerne i Bamble og Porsgrunn jobber fortsatt med sakene, og vil ha dem klare for formannska­p og kommunesty­re i mai.

Rine Negård (Frp), medlem av HOHV i Skien, var første lokalpolit­iker som hadde innvending­er. Hun la ikke fram noe konkret forslag, men Frps to stemte mot.

Helt feil

– Jeg synes det ble helt feil uten videre å legge seg på den høyeste satsen. Vi bør finne ut hva det i praksis koster å kontroller­e.

Ap foreslo to tilleggspu­nkter, som ble vedtatt.

• HOHV mener god kontroll av utsalgsste­der for tobakk er en viktig faktor for å ytterliger­e reduksjon av antall røykere i Skien. Avgiften vil derfor kunne motvirke de store individuel­le og samfunnsme­ssige kostnadene ved røyking på en positiv måte.

• HOHV vil ha en oversikt over Skien kommunes stimulerin­gstiltak for å forsterke nedgangen i antall røykere i kommunen de neste åra.

 ??  ??
 ??  ?? MYE
MYE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway