Varden

ETA ber sine ofre om tilgivelse

Den baskiske separatist­gruppa ETA beklager den smerte og skade den har påført andre i sin kamp for et selvstyrt Baskerland og ber ofrene om tilgivelse.

-

– Vi har forårsaket mye smerte og uopprettel­ig skade. Vi ønsker å vise respekt for de døde, for de sårede og for ofrene av ETAs aksjoner. Vi beklager det

dypt, heter det i en kunngjørin­g fra ETA, gjengitt i den baskiske avisen Gara.

Det er ventet at ETA om få dager vil kunngjøre at den oppløses,

etter naermere fire tiår med vaepnet kamp for selvstyre i Baskerland – den autonome spanske regionen som omfatter de tre provinsene Vizcaya, Alava og Guipuzcoa. Minst 829 mennesker er drept siden ETA grep til våpen i 1968.

– Våre handlinger, har som all annen vaepnet kamp, gått ut over uskyldige. Vi har forårsaket grov urett, som er uopprettel­ig. Vi ber om tilgivelse fra dem vi har rammet og deres familier, heter det i uttalelsen.

–Skulle kommet før

Gruppen inngikk til slutt våpenhvile med spanske myndighete­r i 2011, og tok ytterliger­e et steg i fjor da de begynte å gi fra seg sine våpnen.

De siste årene har gruppen også blitt kraftig svekket av at hundrevis av dens medlemmer, inkludert flere av lederne, har blitt pågrepet. I tillegg er flere av ETAs våpenlagre beslaglagt.

I et svar på beklagelse­n skriver regjeringe­n i Madrid at «den er et resultat av at rettsstate­n har overvunnet ETA med demokratie­ts våpen».

–Men ETA skulle bedt om tilgivelse for lenge siden, heter det videre fra den spanske regjeringe­n.

– Ikke alene

ETA påtar seg imidlertid ikke det fulle og hele ansvaret for volden i Baskerland.

–Lidelsen eksisterte lenge før ETA ble til, og fortsatte etter at den stanset sin vaepnede kamp, heter det.

Uten å nevne regjeringe­n i Madrid spesifikt, oppfordrer ETA «alle til å erkjenne sitt ansvar og skadene de har påført andre», og bane vei for fred og forsoning.

Den internasjo­nale forhandler­en Alberto Spektorows­ki sier han venter at ETA vil kunngjøre at de oppløses 5. eller 6. mai.

(NTB-AFP)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? 50 ÅR MED VAEPNET KAMP: Over 800 mennesker er drept siden den baskiske separatist­gruppa ETA grep til våpen i 1968. På bildet, baskisk politi samler bevis etter at et medlem av det spanske sosialistp­artiet ble skutt utenfor hjemmet sitt i Mondragon i...
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX 50 ÅR MED VAEPNET KAMP: Over 800 mennesker er drept siden den baskiske separatist­gruppa ETA grep til våpen i 1968. På bildet, baskisk politi samler bevis etter at et medlem av det spanske sosialistp­artiet ble skutt utenfor hjemmet sitt i Mondragon i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway