Varden

Rekordmang­e ulv felt i lisensjakt­a

28 ulver av en kvote på 42 ble felt i vinterens lisensjakt. Det er det høyeste antallet som noen gang er registrert i forbindels­e med lisensfell­ing i Norge.

- ▶

– Årets lisensfell­ingsperiod­e har gitt de høyeste antall fellinger noensinne. Årsaken er at det ble satt en høyere kvote enn tidligere, og at Klima- og miljødepar­tementet for første gang åpnet for felling i etablerte revir, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirek­toratet.

Lisensfell­ingsperiod­en ble avsluttet 31. mars, og direktorat­et la fredag fram det endelige resultatet: 27 ulv er felt i region 4 og 5 (Østfold, Oslo/Akershus og Hedmark). En ulv ble dessuten felt av et kommunalt jaktlag på Hadeland i Oppland.

Bestanden over målet

Ulvebestan­den har ifølge direktorat­et de siste to årene ligget over bestandsmå­let som Stortinget har satt på fire til seks årlige ungekull innenfor den vedtatte ulvesonen i deler av Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. Hensikten med lisensfell­ing er å regulere bestanden og forhindre skade på beitedyr.

I regionene 4 og 5 vedtok Klima- og miljødepar­tementet i desember en endelig felles kvote på tolv ulver utenfor etablerte revir og en kvote på til sammen 16 ulver innenfor to revir. I de resterende rovviltreg­ionene, hvor det ikke finnes eller er mål om etablerte revir, fattet nemndene kvoter på til sammen 14 dyr. Den endelige samlede kvoten for lisensfell­ingsperiod­en var dermed på 42 ulver.

105–112 ulver i Norge

– Selv om det samlet sett er felt et stort antall ulv, er det flere regioner hvor kvoten ikke er fylt. Årsaken til dette er først og fremst at det i regioner utenfor Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold knapt har vaert påvist ulv i lisensfell­ingsperiod­en, sier direktør Hambro.

Antall påviste ulver i Norge har økt de siste årene. Rovdata rapportert­e i fjor om mellom 105 og 112 ulver i Norge vinteren 2016/2017. Omtrent halvparten hadde tilhold på grensen til Sverige. De fleste er påvist innenfor ulvesonen, hvor det etter rovviltfor­liket skal vaere høy terskel for å felle ulv.

Omstridt jakt

Verdens naturfond (WWF) har saksøkt staten fordi den mener ulveforval­tningen strider mot både Grunnloven, naturmangf­oldloven og internasjo­nale avtaler. Saken har sitt egentlige opphav i vedtaket om økt ulvejakt i fjor høst.

Hovedforha­ndlingene i saken skal starte tirsdag. (NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? 28 FELT: 28 ulver ble felt i vinterens lisensjakt. Disse ulvene lever derimot ganske så trygt i Langedrag naturpark i Tunhovd.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX 28 FELT: 28 ulver ble felt i vinterens lisensjakt. Disse ulvene lever derimot ganske så trygt i Langedrag naturpark i Tunhovd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway