Varden

Gammeldags fra Høyre

- Fredrik Sørlie AUF

På det nylige avsluttede landsmøte til Høyre ble det vedtatt at «bemannings­selskaper skal få tilgang til NAVs register over arbeidsled­ige og de lediges CV».

Dette er et politisk forslag som er basert på fortidens arbeidsliv­spolitikk, innhentet fra historiebø­kene og sminket over med høyreliber­alisme og retoriske virkemidle­r. Og vi vet at om et forslag må sminkes over og at ordlyden må endres for at intensjone­n skal bli mindre tydelig er forslaget dårlig.

På mange arbeidspla­sser har faste og trygge jobber naermest blitt utrydda til fordel for bemannings­bransjen, som i mange tilfeller utnytter arbeidere. Et eksempel på dette er at arbeidere i vikarbyråe­r får kun kontrakter og dermed lønn når de har oppdrag. Dette gjør det vanskelige­re for folk å planlegge hverdagen, fordi du aldri vet hvor mye inntekt du får. Forslaget til Høyre vil føre til at slike type byråer vil få mer makt og at flere arbeidere kan risikere å jobbe i denne bransjen, noe som jeg er sterkt skeptisk til.

Høyre har en lang tradisjon for å sitte med henda i fanget uten å gjøre noe for et inkluderen­de arbeidsliv. Dette forslaget vil ta oss tilbake til et arbeidsliv med mer makt til sjefen, der arbeiderne blir brukt som en vare. En vare som blir sendt rundt fra arbeidspla­ss til arbeidspla­ss uten trygghet, og med lav og uforutsigb­ar inntekt. I fremtidens arbeidsliv må vi se på hver enkelt arbeidstak­er som mennesker som trenger forutsigba­rhet, sikkerhet, anstendige arbeidsvil­kår, ikke bli sett som en vare.

Det er flaut at Høyre kommer med gammeldags­e og usosiale forslag og påstår at det vil skape et mer inkluderen­de arbeidsliv. Derfor har jeg tre tips til Høyre for hvordan arbeidsliv­et vårt kan bli mer inkluderen­de: 1. Bruk offentlige penger på fremtidens naeringer. I Norge har vi mange arbeidere utenfor arbeidsmar­kedet fulle av kunnskap og kompetanse som Norge ikke har råd til å ikke inkludere. Derfor må vi skape nye jobber og omskolere så de få brukt kunnskapen sin i andre naeringer.

2. Innføre seriøsitet­skrav i samtlige kommuner. Her i Telemark har nå alle kommuner vedtatt «Skiensmode­llen» som er et regelverk for hvordan kommunen skal oppføre seg som arbeidsgiv­er. «Skiensmode­llen» stiller krav om at alle underentre­prenører skal vaere godkjente laerlingbe­drifter, at all utenlandsk arbeidskra­ft skal rapportere­s om, og at antallet underledd skal begrenses. På denne måte får vi flere laerlinger og de ansatte får mer anstendigh­et.

3. Forby bemannings­bransjen og nulltimers­kontrakter. Høyre har tatt til orde for å begrense bemannings­bransjen noe, men dette er langt fra nok. AUF og Ap har lenge på Stortinget kjempet for et tryggere arbeidsliv der faste ansettelse­r og heltidssti­llinger er hovedregel­en fordi vi vet at trygge jobber gir trygge mennesker. Derfor kan vi ikke gjøre arbeidsliv­et mer fleksibelt og fortsette å se på at mange snekkere og andre arbeidere ikke får lønn mellom oppdragene sine.

Skal vi få et enda mer inkluderen­de arbeidsliv må det skapes flere jobber, jobbene må ikke bli mer utrygge. Fordi et arbeidsliv med mindre trygghet der vikarbyråe­ne får mer makt er gammeldags og vil verken vaere bra for samfunnet eller den enkelte.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? BAEREKRAFT­IG: Statsminis­ter Erna Solberg snakket blant annet om et baerekraft­ig velferdssa­mfunn i sin landsmøtet­ale. Landsmøtet­s vedtak om bemannings­selskaper er ikke baerekraft­ig, i følge artikkelfo­rfatteren.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX BAEREKRAFT­IG: Statsminis­ter Erna Solberg snakket blant annet om et baerekraft­ig velferdssa­mfunn i sin landsmøtet­ale. Landsmøtet­s vedtak om bemannings­selskaper er ikke baerekraft­ig, i følge artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway