Varden

Myter om energimark­edet

- Europabeve­gelsen

I mars vedtok Stortinget at EUs tredje energimark­edspakke skal tas inn i EØS-avtalen. I argumentas­jonen fra motstander­ne har det blitt servert mange myter (myte: usann historie) rundt den nye pakken med regulering­er.

De fleste argumenten­e mot pakken er i realiteten ting som ikke har noe med lovforslag­ene å gjøre. Det stemmer ikke at «Norge nå blir med i EUs energiunio­n». Norge er med i energimark­edet gjennom EØS, energiunio­nen er en større politisk målsetning for EU-landene.

EUs energiunio­n er en politisk sammenslut­ning med et mål om å sikre EU fornybar energi og redusere avhengighe­ten av kraftimpor­t utenfra (eksempelvi­s russisk gass). Det felles energimark­edet er kun én av fem ulike dimensjone­r av energiunio­nen. Som EØS-land er Norge kun med på de samarbeids­områdene i EU som gjelder det indre marked. Det vil si at vi tar inn kun de EU-rettsakter som kalles for EØS-relevante, altså de reglene som sikrer like vilkår, rettighete­r og plikter på markedet.

Det stemmer ikke at «Norge skal gi bort vannkrafte­n til EU». Norge har selvrådere­tt over kraftressu­rsene. 90 prosent av vannkrafte­n er offentlig eid og kommer til å forbli det i overskueli­g fremtid.

Energipakk­en har ingenting med eierskap å gjøre, men hvordan man disponerer kraften. Det er ikke EUs medlemslan­d eller ACER som bestemmer hvor mye, når og til hvilken pris norsk vannkraft skal eksportere­s. Dette er i hovedsak markedsbes­temt. Når det er kraftovers­kudd i Norge tjener produsente­ne godt på å eksportere strømmen når prisen er høy og importere når prisen er lav.

Det stemmer ikke at «ACER skal fatte vedtak i Norge». ACER har ingen kompetanse til å bestemme over norsk kraftprodu­ksjon eller strømnett. I ytterst få saker kan ACER fatte vedtak, men kun dersom et deltakerla­nd ber om det eller for å løse tekniske tvister mellom to nasjonale regulering­smyndighet­er. Byrået vil imidlertid ikke ha beslutning­smyndighet over Norge. Det er ESA, EØS-avtalens kontrollor­gan, som passer på for at Norge følger de forpliktel­sene vi har inngått med EU. ESA skal sørge for at reglene følges slik at handelen med våre naboland er i tråd med spilleregl­ene slik at handelen foregår på rettferdig vis og med like vilkår.

Det stemmer ikke at «EU vil tvinge Norge til å bygge utenlandsk­abler». Det er norske myndighete­r som avgjør om det skal bygges kraftforbi­ndelser til og fra Norge. Det er landenes nasjonale myndighete­r som på eget initiativ avgjør om de ønsker å bygge utlandsfor­bindelser mellom seg og hvordan dette skal utføres. Det er ikke foreslått å endre dette, hverken i EUs tredje energimark­edspakke eller andre utkast til fremtidig regelverk. I Norge er det Olje- og energidepa­rtementet som i hvert enkelt tilfelle vurderer om det skal gis konsesjon for utbygging av nye mellomland­sforbindel­ser.

Det stemmer ikke at «strømprise­ne vil dobles». Det er mange faktorer som påvirker strømprise­n, men tredje energimark­edspakke er ikke en av dem. Prisene bestemmes blant annet av tilbud og etterspørs­el etter kraft, avgifter som CO2-pris, samt utbygging av fornybare energikild­er og kraftnette­t. Dette er et komplisert regnestykk­e og det er vanskelig å spå hva prisen blir på lang sikt. Det vi imidlertid vet er at energimark­edspakken ikke har noen påvirkning på dette regnestykk­et. Norsk kraftkreve­nde industri er derfor ikke bekymret for lovendring­ene som nå er vedtatt av Stortinget.

Energimark­edspakken videreføre­r norsk politikk og sikrer rettferdig konkurrans­e. Pakken inneholder et sett med forordning­er som skal effektivis­ere energimark­edet og sikre rettferdig konkurrans­e. Norsk deltakelse gir økt innflytels­e. Den vil også sikre at norske interesser blir hørt i ACER. Energisama­rbeid er også fornuftig klimapolit­ikk. Et velfungere­nde energimark­ed er en forutsetni­ng for å nå EUs klimamål.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, SCANPIX ?? KRAFTEKSPO­RT: Fra Statnetts NorNed-anlegg på Raustad i Kvinesdal går verdens lengste kraftkabel under vann, til Nederland.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, SCANPIX KRAFTEKSPO­RT: Fra Statnetts NorNed-anlegg på Raustad i Kvinesdal går verdens lengste kraftkabel under vann, til Nederland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway