Varden

–Skal riste i Ibsen

Teatersjef Thomas Bye sier han frykter de som forlot «Lille Eyolf» ikke kommer tilbake til teateret, men tror det ikke.

- ▶ ▶ sindre.omenas@varden.no

Uken før teateret legger ut på turné i Telemark, har 450 personer sett de ordinaere oppsetning­ene av «Lille Eyolf».

– Vi skulle gjerne solgt flere billetter. Det er en oppsetning som helt klart har skapte en kunstneris­k splid blant folk. Noen har trolig blitt skremt fra å komme, men andre har blitt fristet til å komme av debatten. Så det går kanskje opp i opp, sier Bye.

«Lille Eyolf» blir heller ikke solgt som skolefores­tilling, slik Teater Ibsen vanligvis gjør med sine Ibsen-oppsetning­er.

– En bombe i Skien

– I Skien torsdagen den 12 april slog det ner en bomb i form av en avantgardi­stisk teaterföre­ställning som väl ingen i Norges land har sett maken till, skriver Norsk Shakespear­etidsskrif­t i sin anmeldelse.

Vardens anmelder var langt mer kjølig og omtaler stykket som «absurd og utmattende galskap».

Dag og Tids anmelder mener det er vågalt av et institusjo­nsteater, spesielt av Teater Ibsen, å hyre inn regissør Silvia Rieger fra det svaert alternativ­e Volksbühne i Berlin til å sette opp «Lille Eyolf».

Mer Zlatan enn Messi

Teatersjef Thomas Bye mente det var som om Messi ringte og ville spille på Odd, da Rieger tok kontakt med Teater Ibsen.

– Kanskje hadde Zlatan eller Cantona vaert en bedre sammenlign­ing?

– Vesentlig bedre, humrer Bye, og legger til at Rieger har en attitude og krever sin plass.

– Er det mulig å sette opp et tradisjone­lt og forfattert­ro Ibsen-stykke i dag?

– Hva legger vi i begrepet tradisjone­lt? Er det slik teater ble spilt på 60-tallet, vil det bli oppfattet som ulidelig i dag. Når det gjelder å vaere tro mot Ibsen, mener jeg han var langt mer mørkere og ikke den moralisten mange ønsker å framstille han som i dag.

– Skal utfordre og riste i Ibsen

Thomas Bye mener det er riktig av et institusjo­nsteater å våge seg på utradisjon­elle oppsetning­er som utfordrer publikum.

– Vi har som mål å skape oppsetning­er publikum husker, vaere ambisiøse og bidra til å fornye teaterkuns­ten. Et teater som baerer Ibsens navn, skal utfordre og riste i tekstene.

For første gang har han møtt publikum før hver forestilli­ng for å «advare» de som venter seg en tradisjone­ll teateroppl­evelse og tilby noen fortolknin­gsnøkler. Lørdag valgte de å avlyse forestilli­ngen, for å gi skuespille­rne en mulighet til å hente seg inn.

– Det var en riktig beslutning for å sikre at skuespille­rne kunne yte maks denne uken. Jeg har vaert med på dette tidligere, og sett det presset som bygger seg opp mot premieren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway