Varden

Den gangen alt var mye bedre – for nå har det blitt så mye verre

- Ragnhild Johansen journalist

Alt var mye penere før, sa min mor. Hun la ut om skreddersø­m og sydamer og fine små detaljer som var borte. Sjokoladee­skene var visstnok små kunstverk, den gangen ting var håndlaget og ikke masseprodu­sert i fabrikker.

Pølsene smakte bedre før, var en annen melding. For lenge før søppelsort­ering ble oppfunnet, drev alle og sorterte matavfall. Det het skyller, og skyllene ble hentet av bønder som ga det til grisene. Det er klart kjøttet smakte mye bedre når grisene ble foret med pølsesnabb­er før de selv ble til vognpølser. Hvis du tror tørrfôret er en delikatess­e kan du jo ta en porsjon til frokost. Jeg vedder en femmer på at bikkja kommer til se på deg med nye øyne.

Da jeg kom hjem fra jobben en dag, var vofsens vanligvis hvite snute blitt oransje. Det tror jeg faktisk er en av årets motefarger, så sånn sett var hun jo forunderli­g trendy, men siden hun har null peiling på mote og går i de samme buksene år ut og år inn, dreide det seg altså om å slikke makrellbok­sen. Det var ikke så mye som en prikk tomatsaus igjen i den boksen. Det sier ikke lite om den daglige kosten.

Og hva med å reise? Det var hvite duker i restaurant­vognene på toget, hyggelige konduktøre­r som slo av en prat mens de ruslet opp midtgangen og tok betalt for billettene på bussen. De faerreste hadde sittet på et fly, men å dra til en flyplass bare for å se et fly lette eller lande var en stor begivenhet, og det å ta Petter Wessel til Danmark var som å dra til månen.

Det var da jeg leste en av Alexander Kiellands noveller om den eldre mannen som sukket ulykkelig over at knebuksene var blitt umoderne. Han som hadde så vakre legger; ja det var da jeg tenkte at gud hjelpe meg dette kommer vi til å holde på med bestandig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway