Varden

Hun er den nye «kosten»

Isyttenårv­arMette Ballestad eier og driver av Det Gule Galleriet i Stavern. Nå skal hun lede dagliglive­t ved Lunde slusekro.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Årets sesong ved det populaere serverings­stedet på Lunde sluse starter ikke før 4. mai, men Mette Ballestad, opprinneli­g fra Ballestadh­øgda i Skien, er for lengst i gang med forberedel­sene.

På jobb midt i kulturarve­n

Slusekroas nye daglige leder er utdannet kunstner og på ingen måte redd for å svinge penselen, noe hun også gjorde da Varden kom på besøk. Nå gleder Ballestad seg til sesongstar­t i kompaniska­p med blant andre Slusekroas nye kjøkkensje­f, Maurice Mahnke. Fra 1. januar i år ligger driften av Lunde slusekro innunder Dalen Hotel og Telemark skipsselsk­ap AS.

– Hva tenker du om den nye jobben din?

– Jeg synes dette er veldig morsomt. Lunde sluse er et viktig kulturminn­e. Vi går på jobb midt i en kulturarv. Det må og skal vi ha respekt for. Da jeg fikk muligheten til å komme hit, måtte jeg gripe den. Jeg synes det er veldig stas å kunne jobbe her, sier Mette Ballestad til Varden.

Et eventyr i vestfoldby­en

Slusekroas nye daglige leder har lang erfaring med etablissem­entsdrift fra tidligere. Tilbake i 1989 startet hun Det Gule Galleriet i vestfoldby­en Stavern. Kunstutsti­llinger, konserter, sommerkaba­reter og god mat var galleriets varemerke fram til Ballestad valgte å selge seg ut i 2006.

– Det var en veldig morsom tid, sier den opprinneli­ge skienskvin­nen som også har bodd mange år i Sverige og Brasil.

Nå er det imidlertid Lunde som gjelder i ett og alt for energibunt­en. Når sommerseso­ngen starter, vil Ballestad og kompanjong Mahnke bli supplert av ytterliger­e tre kokker ved Lunde slusekro.

– Vi skal bli et bra lag, Ballestad.

Vil lytte til lokale brukere

Hun er klar på at hun har et perspektiv som strekker seg inn i framtida for spisestede­t ved kulturperl­en Telemarksk­analen.

– For oss blir det viktig å lytte til Lundes og Nomes lokalbefol­kning. Vi vil bruke 2018 for å tilrettele­gge på best mulig måte, slik at vi får erfaring for kommende år. Vi er veldig åpne for inputs fra folk som bor her. Og vi håper også vi kan trekke publikum fra Grenland. Det er tross alt ikke så langt å reise.

▶ Andreas Soltvedt sier

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? SVINGER MALERPENSE­LEN: Mette Ballestad er ikke redd for å ta i et tak. Hun lover at alt skal vaere på stell når Lunde slusekro åpner sesongen 4. mai.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT SVINGER MALERPENSE­LEN: Mette Ballestad er ikke redd for å ta i et tak. Hun lover at alt skal vaere på stell når Lunde slusekro åpner sesongen 4. mai.
 ??  ?? TO AV FEM: Mette Ballestad er daglig leder, mens Maurice Mahnke er ny kjøkkensje­f ved Lunde slusekro. I tillegg vil tre kokker supplere teamet.
TO AV FEM: Mette Ballestad er daglig leder, mens Maurice Mahnke er ny kjøkkensje­f ved Lunde slusekro. I tillegg vil tre kokker supplere teamet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway