Varden

Sårbar is i Arktis etter varmerekor­d

Kommer det en varm sommer etter årets rekordvarm­e vinter i Arktis, kan issmelting­en slå alle tidligere rekorder.

-

Mens vinteren i Sør-Norge var lang og kald, var situasjone­n stikk motsatt på toppen av kloden.

Vinteren i Arktis var den varmeste som noen gang er målt. På nordspisse­n av Grønland var det i februar flere dager med varmegrade­r.

På samme tid var utbredelse­n av sjøisen den minste som noen gang er registrert en februarmån­ed.

Får vi en sommer med ugunstige vinder og varm sjø, ligger det an til nye rekorder utover året.

– Isen er trolig tynnere og mer sårbar i begynnelse­n av smelteseso­ngen, sier professor Tore Furevik, som l.

Tydelig trend

Sjøisen krymper normalt hvert år fram til slutten av sommeren, og den har minst utbredelse i september.

Furevik mener vi kan få en ny minimumsre­kord i år hvis de neste månedene blir varme. Forrige rekord ble satt i 2012, da høye temperatur­er og spesielle vindforhol­d bidro til smeltingen.

Skiftende vaer, varierende havstrømme­r og andre naturlige svingninge­r påvirker situasjone­n fra år til år. Men den langsiktig­e trenden er tydelig – temperatur­en går opp, og isen krymper.

– Hovedårsak­en er menneskesk­apt global oppvarming, sier Furevik til NTB.

Store snøfall

I Sør-Norge ble kulderekor­der slått i slutten av mars og begynnelse­n av april. Fortsatt ligger det snø mange steder.

I løpet av vinteren, og saerlig i februar, kom det unormalt mye snøbåde i Norge og mange andre steder på den nordlige halvkule.

Samtidig har det varme vaeret fortsatt i Arktis, og mengden sjøis ligger naer minimumsre­korden for årstiden.

– Vi ligger på eller veldig naer det laveste nivået som er målt, sier Kim Holmén ved Norsk Polarinsti­tutt til NTB.

Den minkende isen inngår i en ond sirkel som bidrar til å løfte temperatur­en i Arktis ytterliger­e. Årsaken er at åpent hav reflektere­r mindre sollys enn hvit snø og is.

Når isen krymper, varmes havet raskere opp av sola.

Jetstrømme­n

Både den kalde vinteren i Skandinavi­a og den varme vinteren i Arktis ble påvirket av høytrykk i Sibir, ifølge Furevik. Lavtrykk og varm luft ble presset bort fra Europa og inn i Arktis.

Professore­n sier det er en mulighet for at den globale oppvarming­en paradoksal­t nok fører til enkelte svaert kalde vintre i Europa og USA.

Oppvarming­en antas å svekke jetstrømme­n, et vindsystem høyt oppe i atomsfaere­n. Dette kan i sin tur gi unormalt vaer mange steder på den nordlige halvkule.

Furevik understrek­er at denne teorien ikke er endelig bekreftet og at det er delte meninger om den i forsknings­miljøene.

– Ute av likevekt

Hovedtrend­en er uansett at temperatur­en stiger både i Arktis, Europa og de aller fleste andre steder på kloden. Arktis er et av områdene hvor oppvarming­en går raskest.

– Endringene i Arktis er et signal om at klimaet er ute av likevekt. Men konsekvens­ene for mennesker blir større andre steder i verden, sier Furevik.

De mest alvorlige konsekvens­ene utover i dette århundret antas å oppstå i områder som får tørke kombinert med varmere somre.

Tørke og hetebølger kan føre til vannmangel og problemer i jordbruket. Dermed kan det bli vanskelige­re å oppretthol­de matproduks­jonen.

– Issmelting­en på Grønland fører til stigende havnivå. Men det er en trussel som ligger litt lenger fram i tid, sier Furevik.

Endringene i Arktis er et signal om at klimaet er ute av likevekt. Men konsekvens­ene for mennesker blir større andre steder i verden. Tore Furevik, professor og leder av Bjerknesse­nteret for klimaforsk­ning

▶ Are Føli, NTB

 ??  ?? FRYKT FOR REKORDLITE IS: Sprukne isflak i en fjord på Svalbard. Får vi en sommer med ugunstige vinder og varm sjø, ligger det an til nye rekorder for smelting av sjøis utover året.
FRYKT FOR REKORDLITE IS: Sprukne isflak i en fjord på Svalbard. Får vi en sommer med ugunstige vinder og varm sjø, ligger det an til nye rekorder for smelting av sjøis utover året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway