Varden

Forklaring­er og bortforkla­ringer

Jeg registrere­r at statsråd Jon Georg Dale sier at jordbruket (kollektivt) har ansvaret for overproduk­sjonen. Det betyr at det er jordbruket­s oppgave å sørge for det ikke produseres mer enn det forbrukern­e etterspør.

- Merete Furuberg Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag

Men hvilket ansvar har staten og statsråd Jon Georg Dale? 2014 var første året det ble ført jordbruksf­orhandling­er med en regjering utgått fra H og Frp. Forhandlin­gene endte med brudd. Hovedårsak­en til det var alle de forslagene til omfattende endringer som lå i statens tilbud og som staten ikke var villig til å forhandle om.

Etter bruddet søkte regjeringe­n støtte fra Venstre og KrF for å finne fram til en omforent løsning som regjeringe­n kunne gå til Stortinget med. 28. mai 2014 ble det enighet om et opplegg som i stor grad fulgte opp de prinsipiel­le endringene som lå i statens tilbud, men der det ble enighet om å tone ned de største ompriorite­ringene fra husdyrtils­kudd og arealtilsk­udd til produksjon­sdrivende tilskudd. Forslaget fra regjeringe­n om å redusere bevilgning­en over statsbudsj­ettet med 250 millioner kroner ble reversert til null, det vil si videreføri­ng av gjeldende budsjettra­mme.

Likevel, forhandlin­gskamerate­ne i Venstre og KrF var med noen prinsipiel­le endringer som har forandret jordbruket betydelig i årene etterpå. Dette gjelder:

▶ Dobling av kvotetak for mjølkeprod­uksjon fra 450.000 liter til 900.000. (Felles kvotetak for ku og geit)

▶ Fjerning av struktur for alle arealtilsk­udd og utflating/reduksjon av satser innenfor flere soner

▶ Fjerning av øvre grense for antall drøvtygger­e som kan motta husdyrtils­kudd og dobling av kronebeløp­et for maksimal utbetaling av husdyrtils­kudd pr. foretak

▶ Ompriorite­ring av midler fra husdyrtils­kudd sau til lammeslakt­tilskuddet. Tilskuddet ble økt fra 206 kroner til 500 kroner pr. lam

Summen av disse endringene og i kombinasjo­n med måten investerin­gsvirkemid­lene har blitt prioritert i årene etterpå har skapt noen drivere mot økte besetnings­størrelser og økt produksjon som en ikke har sett tidligere i vår historie.

I tillegg fordoblet regjeringe­n konsesjons­grensen for slaktekyll­ing. Innenfor en kontraktss­tyrt produksjon medfører det en ting, nemlig at noen må ut. Prisen for det ble sendt til jordbruket, uten blygsel.

Det blir ganske spesielt å høre landbruksm­inisteren beklage seg over at jordbruket kollektivt ikke har klart å holde kontroll på produksjon­sutvikling­en f.eks. innenfor saueholdet, med de virkemidde­lendringen­e som enkeltprod­usenter har blitt stilt ovenfor. Nå må statsråd Jon Georg Dale vise ansvar, og ikke løpe bort fra ansvaret!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway