Varden

Stor biografi om Bjerke

Det er i år 100 år siden André Bjerkes fødsel. Nå kommer også den første virkelig store biografien som oppsummere­r den ruvende skikkelsen­s mange talenter og roller.

- ▶ Veronica Karlsen, NTB

Den ferske biografien om André Bjerke har undertitte­len «I kampens glede». For ifølge biograf Peter Normann Waage var dette en mann som ikke fryktet en frisk disputt eller krasse motstander­e.

Biografien har vaert i prosess i 4–5 år. Waage forteller at vi har å gjøre med en så allsidig skikkelse, med så mange talenter, at det under arbeidet har vaert umulig å ikke la seg imponere.

– Det som slår meg er grundighet­en. Han gjorde ikke noe halvveis.

Sjakkmeste­r

De fleste kjenner til Bjerkes virke som lyriker og kriminalfo­rfatter. Videre var han en habil gjendikter og vitenskaps­teoretiker. Han viste seg som en skarp samfunnsde­battant og essayist, som bidro i store kulturdeba­tter. Og innen sjakken var han en mester.

– Bjerke var en kapasitet innen naturviten­skap, kunst og kristendom, han engasjerte seg for Goethes vitenskaps­syn og var hele livet interesser­t i antroposof­i. Han var noe helt for seg selv, jeg kommer ikke på noen vi kan sammenlign­e ham med, fortsetter Waage. Som i boken også lar oss få god kjennskap til dikterens opphav.

Foreldrene var svaert språkmekti­ge og beleste, og behersket tysk, fransk, italiensk og engelsk. Moren introduser­te ham for musikken og det var godt med verdenslit­teratur i bokhyllene.

Men det kunne også vaere stormfullt hjemme hos familien Bjerke. Waage sier forholdet mellom Karin og Ejlert stundom kunne arte seg «som et Strindberg­s drama».

– Siden stormet det jo godt også i sønnens privatliv. Han kjempet mye med indre demoner, sier Waage, som sier Bjerkes liv inneholdt store høyder og dype daler.

– Han ble velstående for noen av sine utgivelser, men var en rundhåndet mann som snart sto uten penger igjen. Det var perioder med hjemløshet, fyll og psykiske sammenbrud­d. Og andre med berømmelse, lidenskap og suksess. Det var et liv som rommet så uendelig mye.

 ?? FOTO: NASJONALBI­BLIOTEKET ?? KRAFT: Sjakk var mye mer enn sjakk for André Bjerke, sier biografen Peter Normann Waage.
FOTO: NASJONALBI­BLIOTEKET KRAFT: Sjakk var mye mer enn sjakk for André Bjerke, sier biografen Peter Normann Waage.
 ??  ?? OMFATTENDE: Den store og omfattende biografien om André Bjerke er her.
OMFATTENDE: Den store og omfattende biografien om André Bjerke er her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway