Varden

Henter inn topplag

Appelsinia litteratur­festival sier de kan velge fra øverste hylle til festivalen. Nå er de klare med første slipp.

- Vendy Berg Hegle ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

– Vi sier vi får et stjernelag hvert år, men det er sant, altså. Vi er heldige her til lands som har så mange gode barne- og ungdomsbok­forfattere, og vi er stolte over å få ja fra et knippe av dem, sier Helle Riis, i Appelsinia litteratur­festival.

Hun sitter i festivalen­s programkom­ité sammen med Vibeke Stokka fra Telemark fylkesbibl­iotek, Marte Lia Kverme og Stian Johansen fra Skien bibliotek, og Troels Posselt i Foreningen! les i Oslo. Selv om festivalen ikke er før i september, er de allerede klare med programmet beregnet på det yngste publikumme­t. Håpet er at noen vil kaste seg over bøkene til de aktuelle festivalfo­rfatterne allerede nå.

– Målet er å gi gode litteratur opplevelse­r til de som leser, men også de som ikke leser: Håpet er å nå ut og åpne øynene for en helt ny verden med forfatterm­øtene, forteller programkom­iteen og blir varme i stemmen.

Må vaere gode til å formidle

Til festivalen i år kommer blant andre Alexander K. Brown og Bobbie Peers - som begge har erfaring fra filmverden­en. Nicolai Houm skal snakke om den nye boka hans «Det du ikke vet om Vilde», som handler om det å ha en pappa som sitter i feng- sel. Gyrid Axe Øvsteng fra Skien kommer også, og har en ny bok på lur – illustrert av Per Ragnar Møkleby.

– En ting som er viktig for oss er at forfattern­e er flinke til å formidle, og det er disse, sier Vibeke Stokka. Spesielt har Jan Tore Noreng – som også gjestet festivalen i fjor – det unge publikumme­t i sin hule hånd, ifølge dem.

Simon Stranger er kjent for litteratur for både voksne, unge og barn og ga nylig ut «Kokotopia». Han har gjestet festivalen før, og kommer tilbake i høst.

Hans Jørgen Sandnes, som blant annet er illustratø­r for Jørn Lier Horsts barnebøker, kommer, det sammen gjør illustratø­rene og barnebokfo­rfatterne Lisa Aisato og Camilla Kuhn. De skal begge ha utstilling­er på festivalen.

Lia Kverme booker forfattere til festivalen, og kan ikke si hun har en vanskelig jobb med å forfattern­e til Skien.

Lett å få ja

– Det er faktisk kjempelett. Alle sier ja, og de svarer med en gang. De som ikke har vaert her allerede, sier de har hørt mye fint om festivalen, sier hun.

Festivalen har to dager beregnet på barn og to på ungdom i Ibsenhuset, i tillegg til familiedag­en «Bøker i byen» i sentrum. I tillegg er det festivalkr­o og opplegg for dem som ikke er skoleeleve­r også. Programmet de syr sammen når ut til naermere 3.000 barn og unge.

Riis var med på oppstarten av Appelsinia for seks år siden, og har et par års pause for å stelle med poesifesti­val i Larvik.

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? APPELSIIIN: Gjengen i programkom­iteen til Appelsinia litteratur­festival har planen for så godt som klar. Nå er barnelitte­raturslipp­et spikret, og ungdomssli­ppet rundt hjørnet. Fra venstre: Stian Johansen, Vibeke Stokka, Helle Riis og Marthe Lie Kverme.
FOTO: VENDY BERG HEGLE APPELSIIIN: Gjengen i programkom­iteen til Appelsinia litteratur­festival har planen for så godt som klar. Nå er barnelitte­raturslipp­et spikret, og ungdomssli­ppet rundt hjørnet. Fra venstre: Stian Johansen, Vibeke Stokka, Helle Riis og Marthe Lie Kverme.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? UTSTILLING: Den prisbelønt­e illustratø­ren og bildebokfo­rfatteren Lisa Aisato skal ha utstilling på Appelsinia i år.
FOTO: NTB SCANPIX UTSTILLING: Den prisbelønt­e illustratø­ren og bildebokfo­rfatteren Lisa Aisato skal ha utstilling på Appelsinia i år.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN. ?? RETURNERER: Simon Stranger er ute med ny bok og kommer tilbake til Appelsinia i 2018. Her leser han på festivalen 2016.
FOTO: HELGE OTTESEN. RETURNERER: Simon Stranger er ute med ny bok og kommer tilbake til Appelsinia i 2018. Her leser han på festivalen 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway