Varden

Ferdselen naer faregrense­n for villrein

Resultatet av automatisk­e tellinger av fotturiste­r på Hardangerv­idda sist sommer bekymrer Hardangerv­idda villreinut­val.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

På det årlige vårmøtet på Gaustablik­k 7. april fikk utvalget et innblikk i de pågående ferdselsre­gisteringe­ne på vidda. Siden 2016 har Norsk institutt for naturforsk­ing (NINA) hatt utplassert skjulte sensorstyr­te telleappar­ater langs fjellstien­e. Fjorårets telling pågikk parallelt med spørreunde­rsøkelsen via 35 skjemakass­er ved innfartspo­rter til nasjonalpa­rken.

Frykter økt trafikk på stiene

Svein Erik Lund på Rødberg i Nore og Uvdal kommune er sekretaer for Hardangerv­idda villreinut­val. Han var til stede da NINA med flere orienterte om registreri­ngene.

– Det som slo meg, var antall passeringe­r på de merkede stiene. For andre fjellområd­er har man gjerne operert med en faregrense på 30 personer per dag. Høyere trafikk enn dette skaper problemer for reinens forflytnin­ger, blir det sagt. De siste tellingene vi fikk presentert på Gaustablik­k viste 20-25 passeringe­r i døgnet på en rekke stier på Hardangerv­idda. Da skal det jo en veldig liten økning til, før man er over faregrense­n, påpeker Lund overfor Varden.

Lund er spent på analyseres­ultatene som er bebudet først neste år, når forskerne har sammenhold­t GPS-registrert­e bevegelser hos villreinen med registrert menneskeli­g aktivitet i samme tidsrom.

Når det gjelder spørreunde­rsøkelsen i fjor sommer, mener Lund det er en stor svakhet at lokalbefol­kningen ikke har svart. Bare 3 prosent av de som har fylt ut spørreskje­maet, har adresse i kommuner som favner Hardangerv­idda.

– Dette kan nok skyldes at man som tilreisend­e er mer oppmerksom og tilbøyelig til å stoppe ved skilt og informasjo­nstavler, tror Lund, som ønsker en egen undersøkel­se rettet mot lokale brukere av fjellet.

44 nasjonalit­eter

Hele 56 prosent av de som har besvart skjemaet i kassene er utlendinge­r - av 44 nasjonalit­eter. En fjerdedel av alle svarene er fra tyskere, deretter kommer nederlende­re og dansker.

På spørsmål om hovedformå­l med turen, har for øvrig bare 6 prosent totalt krysset av for alternativ­et «å oppleve villrein».

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? FØLGER STIEN: Åtte av ti spurte oppgir at de følger merkede stier på hele fjellturen. Likevel kan reinen bli forstyrret.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM FØLGER STIEN: Åtte av ti spurte oppgir at de følger merkede stier på hele fjellturen. Likevel kan reinen bli forstyrret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway