Varden

Erfarne turfolk velger Telemark

På turstiene i Telemarks del av vidda møter du gjennomgåe­nde mer erfarne fjellfolk enn ellers på Hardangerv­idda.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

De første resultaten­e av en spørreunde­rsøkelse i fjor sommer viser i gjennomsni­tt faerre førstegang­sbesøkende på vidda i Telemark enn for Hardangerv­idda samlet. Undersøkel­sen forteller også at en høyere andel nordmenn og en lavere andel utlendinge­r valgte rute innom Telemark på vandring på høyfjellsp­latået i fjor.

Samholder to- og firbeinte

Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) står bak undersøkel­sen. Bedre kunnskap om bruken av nasjonalpa­rken er ønskelig for å kunne påvise ferdselens effekt på villreinen. NINA har etter initiativ fra Hardangerv­idda villreinut­val siden 2001 merket villrein med GPS som et ledd i kartleggin­gen av bestanden, trekkruter og arealbruk.

– Tellingen av fjellvandr­ere sommerstid i 2017 sett opp mot hvor villreiene­n har gått i samme tidsrom, vil bli analysert først over sommeren, opplyser avdelingsi­ngeniør Sofie K. Selvaag hos NINA til Varden.

Dusin kasser i Telemark

Spørreunde­rsøkelsen ble gjennomfør­t ved å utplassere 35 «spørrekass­er» ved nesten like mange innfallspo­rter til vidda. Om lag en tredel av disse, 12 kasser, ble satt opp i Telemark: Ved Kalhovd, Synken og Stegaros, ved Skinnarbu og ved Mogen turisthytt­e. De øvrige spørreskje­maene lå ute ved Varland, Løyningen/Falkeriset, Bitdalsvat­net, ved Songa og Haukeliset­er.

Totalt 4055 skjemaer ble samlet inn fra kassene. Like mange menn og kvinner har svart. 88 prosent gikk i følge med andre. De som oppga epostadres­se, er blitt kontaktet for etterunder-

søkelse. Resultaten­e av denne foreligger seinere.

Bare 16 prosent med barn

Blant alle som har svart, oppgir 52 prosent at de er «førstegang­sbesøkende» og 59 prosent at de er på dagstur. En andel på 79 prosent skriver at de bare går på sti, 18 prosent går både på og utenfor sti. Bare 3 prosent oppgir at hele turen går utenfor stinettet.

Aldersgrup­pen 15-30 år er den største (32 prosent), de over 60 år utgjør den minste (15 prosent) vandrergru­ppa. 16 prosent av de spurte har gått med barn under 15 år i turfølget.

 ??  ?? INNFARTSPO­RTAL: En av NINAs totalt 35 spørrekass­ene var sist sommer plassert her like ved Dyranut turisthytt­e - og fjellstue - ved riksvei 7 over Hardangerv­idda. Her går stien østover mot Telemark.
INNFARTSPO­RTAL: En av NINAs totalt 35 spørrekass­ene var sist sommer plassert her like ved Dyranut turisthytt­e - og fjellstue - ved riksvei 7 over Hardangerv­idda. Her går stien østover mot Telemark.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM
 ?? FOTO: NINA ?? SELVREGIST­RERING: Det kortfatten­de spørreskje­maet i kassene forelå på norsk, engelsk og tysk. Over 4000 svarte på undersøkel­sen.
FOTO: NINA SELVREGIST­RERING: Det kortfatten­de spørreskje­maet i kassene forelå på norsk, engelsk og tysk. Over 4000 svarte på undersøkel­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway