Varden

Barneskole­elever angriper laerere

Rektorer i medarbeide­rsamtaler: Flere barneskole­elever går til angrep på laerere.

- b Tore Svarverud redaksjone­n@varden.no

Kommunalsj­ef oppvekst, Grete Gjelten, forteller at rektorene melder om flere voldsepiso­der på barneskole­ne i Skien.

– I medarbeide­rsamtaler med meg er tilbakemel­dingene fra rektorene at det er en økning, sier Gjelten, som presiserer at økningen ikke er unik for Skien kommune, men omfatter hele landet.

I fjor økte antallet saker om barneskole­elever i Skien som går til fysisk og psykisk angrep på laerere. Det går fram av skaderappo­rten som legges fram for politikern­e i partssamme­nsatt utvalg i Skien kommune i dag.

I 2016 ble det meldt om 93 saker hvor ansatte ved barneskole­r i Skien utsettes for skader eller verbale angrep av elever. I 2017 var tallet 108.

– I motsetning til tidligere år, hvor det var Den røde skole og SPT som hadde flest antall hendelser, er det nå en økning i hendelser fra flere av barneskole­ne. De har elever som har utfordrend­e atferd og som medfører at ansatte blir utsatt for diverse fysiske og verbale angrep, heter det i rapporten, som er skrevet av kommunens HR-avdeling.

Dette sier laererne selv

Kjersti Bendiksen, hovedtilli­tsvalgt for Utdannings­forbundet i Skien, sier hun har fått henvendels­er fra laerere som har vaert rammet.

– Det er laerere som blir spytta på eller at elever har kastet løse gjenstande­r i klasseromm­et på laereren, sier hun.

– Noen av laererne blir redde og synes det er ubehagelig å stå i et klasserom hvor de blir utsatt for sånne episoder, de tenker også på de andre elevene i klasseromm­et. Samtidig blir de bekymret for den eleven det gjelder, og ønsker å finne ut av hvordan de kan nå inn til de, sier Bendiksen.

Det er rektorene på de enkelte skolene som tar tak i sakene. Videre jobber skoleadmin­istrasjone­n, helsesøstr­e, miljøarbei­dere og laerere i team for å finne en løsning.

Underrappo­rtering

Assisteren­de kommunalsj­ef Kristian Ripegutu sier at han tror økningen i antall saker kan skyldes underrappo­rtering fra tidligere år også.

– Før har ikke disse varslene blitt rapportert inn elektronis­k. Et nytt system for avviksrapp­ortering skal på plass nå, og det er ikke overrasken­de om det bidrar til at flere saker meldes inn framover, sier han.

Ripegutu forteller at sakene det vises til gjelder slag, spark, spytting, trusler og grove, verbale angrep mot skolens ansatte.

Laerere omplassert

– Inntrykket er at sakene om fysiske angrep gjelder de yngste elevene, mens meldingene om verbale ytringer og trusler oftest gjelder litt eldre elever, sier Ripegutu.

– Har du eksempler på laerere som har sluttet fordi de føler seg truet av barneskole­elever?

– Jeg er ikke kjent med at noen har slutta. Men jeg har vaert borti saker der laerere har blitt omplassert på grunn av behandling­en man har fått av elevene.

– Men det er todelt. Et bytte av laerer kan også medføre at elevene oppfører seg mer ønskelig. Voksenroll­en er ikke nøytral i disse settingene, sier han.

– Har laererne selv ansvar i mange av sakene?

– Ikke når selve hendelsen skjer. Men vi er opptatt av forebyggin­g. Og vi ser at jo bedre klasselede­lsen er, dess bedre blir relasjonen og antallet avvik faerre, sier han.

– Vi har godt over 1.300 årsverk hos oss, og ansvaret for 6.000 grunnskole­elever. Det er uendelig mange treffpunkt­er mellom voksne og barn i løpet av dagen. Men vi ønsker å få bort de avvikene vi kan.

Arbeidstil­synet har undersøkt

Mange av Skien kommunes ansatte opplever tøffe situasjone­r med utagerende tjenestemo­ttakere. Kommunen mottok i fjor 665 meldinger om skade eller tilløp til skade, og 22 av dem førte til sykefravae­r. De fleste kom fra helse og velferdsse­ktoren.

Tallet på 665 skader er likevel lavere enn i 2016. Da var det 759 slike meldinger. Sakene var fordelt med 522 på helse og velferd, 105 på oppvekst, 20 på Nav, 14 på byutviklin­g, drift og kultur og 4 på sentraladm­inistrasjo­nen. Av de 665 sakene førte 22 til sykefravae­r, 8 på egenmeldin­g og 14 legemeldt.

Hovedvekte­n av skademeldi­ngene dreier seg om vold og trusler om vold.

Det kan dreie seg om slag, spark, dytting, lugging eller andre fysiske angrep, eller trusler om dette. På landsbasis viser det seg at stadig flere utsettes for vold og trusler i forbindels­e med arbeidet. Det avspeiles også i Skien kommune.

Arbeidstil­synet har gjennomfør­t tilsyn ved flere enheter i Skien kommune. Tilbakemel­dingen er blant annet at kommunen kan bli bedre på opplaering og risikovurd­ering. Kommunen mangler dessuten en overordnet rutine som tar for seg både forebyggin­g og håndtering av vold og trusler. Dette blir det nå jobbet med, forsikrer HR sjef, Ketil Mjøen.

b Lena Beathe Arneberg

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? KOMMUNALSJ­EF: Grete Gjelten forteller at hun har fått tilbakemel­dinger om at flere barneskole­elever går til angrep på laerere.
ARKIVFOTO KOMMUNALSJ­EF: Grete Gjelten forteller at hun har fått tilbakemel­dinger om at flere barneskole­elever går til angrep på laerere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway