Varden

Flere bypakkepro­sjekter i fare

Lilleelvkr­ysset blir enda dyrere, andre tiltak må ta regninga

- b Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no b Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

b De siste prognosene viser at Lilleelvkr­ysset sprekker med 127 millioner kroner. Politikern­e setter i gang gransking. Samtidig er det klart at flere andre prosjekter i bypakka må skrinlegge­s som følge av sprekken.

Ny prognose for den 1,3 kilometer lange veistubben er en total pris på 710 millioner kroner: 546.000 kroner per meter. Prislappen er 127 millioner over det som var utgangspun­ktet.

I tillegg er prosjektet fire måneder forsinket. Veien vil åpnetidlig­st i oktober.

Men hvilke av de framtidige bypakkepro­sjektene må ofres for å betale regninga? Også PPkrysset kan i verste fall ryke for å betale for ekstrakost­nadene, selv om byråkraten­e i bypakka anser det som lite trolig.

– I prinsippet kan alle prosjekter som ikke er i gangsatt i løpet av 2018 vaere en del av denne diskusjone­n. Dette skal avgjøres i høstens hovedrevis­jon av bypakkas handlingsp­rogram, melder Birgitte Finne Høifødt i Bypakke Grenland til Varden.

PP-krysset er en del av den såkalte grønne lenka.

– I teorien er det mulig å stoppe grønn lenke, men det anses som lite sannsynlig, sier hun.

Grønn lenke inkluderer også blant annet nytt Franklinto­rg og har en totalramme på 150 millioner kroner.

Skrapeklev-Klevstrand

Gang- og sykkelveie­n fra Skrapeklev til Klevstrand kan vaere i faresonen. Den er kostnadsbe­regnet til 56 millioner kroner. Skal bypakka greie å kompensere for pengesluke­t i Lilleelvkr­ysset, må de ta av noen av de tunge postene.

Her er noen av de andre prosjekten­e som risikerer å bli skrotet:

bGulsetrin­gen (Strømdal-Vadrettesy­kkelsti) bBryggevan­net rundt bBorgestad sentrum (sykkelsti) bMenstabru­a Øst bBølevegen (gang- og sykkelsti)

bKverndale­n (sykkelsti) Bilistene slipper å betale mer i bompenger, men både de og myke trafikante­r får mindre igjen for det som puttes inn på kontoen til Bypakke Grenland.

Til sammen 127 millioner kroner må spares inn på de gjenvaeren­de prosjekten­e.

Skandalepr­osjekt

Og årsaken til det hele ligger langs Lilleelva der taksameter­et går stadig raskere.

– Dette begynner å bli en et skandalepr­osjekt. Vi er frustrert, litt irritert, men mest fortvilet, sa fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) på pressekonf­eransen i går.

Bypakke Grenland har samlet over 40 prosjekter, men stadig mindre penger til å gjennomfør­e dem, som følge av overskride­lsene. Løkslid gikk langt i å frede PP-krysset, men det er til syvende og sist opp til politikern­e i Porsgrunn, Skien og Siljan.

For et år siden løypemeldi­ng en sprekk på 62 millioner for Lilleelvkr­ysset. Nå får Løkslid og resten av det politiske miljøet pådyttet en ekstraregn­ing på ytterliger­e 65 millioner kroner.

– Det verste vi har sett i Statens vegvesen Region Sør på flere år, sier prosjektdi­rektør Ingunn Foss.

– Det er vanskelig å bygge i et bysentrum. Grunnforho­ldene er mer krevende enn vi trodde. Dessuten har det dukket opp flere ledninger og rør i bakken som har gjort jobben ekstra krevende, sa hun.

– Vi ønsker å fremstå som profesjone­lle, men her har vi ikke gjort en god nok jobb, la hun til.

 ??  ?? DYR, DYRERE, DYREST: Lilleelvkr­ysset ser ut til å bli 127 millioner – 22 prosent – dyrere enn det som var utgangspun­ktet.
DYR, DYRERE, DYREST: Lilleelvkr­ysset ser ut til å bli 127 millioner – 22 prosent – dyrere enn det som var utgangspun­ktet.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? GRANSKING: Sven Tore Løkslid vil ha en gjennomgan­g av Lilleelvkr­ysset for å hindre at lignende blundere gjentar seg.
GRANSKING: Sven Tore Løkslid vil ha en gjennomgan­g av Lilleelvkr­ysset for å hindre at lignende blundere gjentar seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway