Varden

Deponiklag­esaken havner hos kongen

Departemen­tet har brukt over tre måneder på en klagesak. Nå blir den lagt fram for Kongen i statsråd.

- Ragnhild.johansen@varden.no

– De må ha en dårlig sak, sier ordfører Robin Kåss (Ap). Han legger ikke skjul på at den siste rest av tillit til den statlige saksbehand­lingen er i ferd med å gå fløyten.

– Vi ba om innsyn i fire dokumenter fra Klima- og miljødepar­tementet og ett fra Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet. Det fikk vi avslag seks dager etter at vi klaget. Vi klaget på avslaget 17. januar, og så langt har departemen­tene brukt over tre måneder på å be- stemme seg. Hva er det de holder hemmelig, spør Kåss.

Etterlyser begrunnels­e

Fra både politisk, administra­tivt og juridisk hold hevdes det stadig sterkere at det er blitt begått alvorlige saksbehand­lingsfeil i departemen­tenes håndtering av deponisake­n.

Med hvilken rett satt Klimaog miljødepar­tementet bystyrets vedtak om nei til å fastsette planprogra­m for deponi i Brevik, til side, og oppnevnte i stedet Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet til å vaere myndighet for planprogra­mmet? Dette er ett av mange spørsmål.

En forskrift i plan- og bygningslo­ven sier klart at dette ikke er lov uten at de berørte myndighete­r er tatt med på råd.

– For første gang i historien lages det en statlig plan for en kommersiel­l aktør. Vi etterlyser begrunnels­en for det de har gjort, sier Kåss. Han understrek­er at det er ikke mulig for staten å ture fram som den vil i en rettsstat.

Hva med offentligh­etsloven

27. september uttalte Kåss til Varden at han ikke så bort fra at deponiet ville havne i retten.

Et drøyt halvår seinere ser han fortsatt store muligheter for mange og lange rettsprose­sser.

– Primaert ser jeg på dette som en politisk sak, men det er ingen tvil om at vi har mange uløste problemsti­llinger knyttet opp mot et eventuelt avfallsdep­oni i Norcems gruver i Brevik, sier han.

Kåss peker på at NOAH ikke er grunneier og har heller ikke konsesjon til drift i Brevik.

– Staten tok raskt rollen som tilrettele­gger, sier han.

– Har det skjedd fordi enkelte organisasj­oner har tettere kontakt med departemen­ter og regjering enn andre?

– Det skal jeg ikke uttale meg om, men med tanke på å følge opp offentligh­etsloven og meroffentl­ighet, virker dette veldig spesielt.

Død sak

I brevet til Klima- og miljødepar­tementet peker advokat Pål Martin Sand fra advokatfir­maet DSA som bistår kommunen i denne saken, at hovedregel­en er at departemen­tets dokumenter er åpne for innsyn.

– Når regjeringe­n bidrar til konspirasj­onsteorier, er det på tide å legge saken død, sier Kåss.

Varden ba om en kommentar til de over tre månedene med saksbehand­lingstid som departemen­tet har hatt til nå. Svaret fra statssekre­taer Atle Hamar (V) er følgende: Klage på vedtaket skal avgjøres av Kongen i statsråd. Saken er prioritert, men departemen­tet kan ikke

anslå når den er endelig avgjort.

Til opplysning er «Kongen i statsråd» det formelle møtet hvor regjeringe­n under ledelse av kongen er samlet på Slottet, normalt hver fredag klokken 11.

b Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? DEPONIET: Ordfører Robin Kåss (Ap) lurer på hva departemen­tene forsøker å skjule siden de ikke svarer.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M DEPONIET: Ordfører Robin Kåss (Ap) lurer på hva departemen­tene forsøker å skjule siden de ikke svarer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway