Varden

Kontroll på flommen

Det er femårsflom i Skiensvass­draget. Regulanten pøser nå ut alt vann som er mulig å få ut av Norsjø.

- Knut.heggenes@varden.no

Direktør Nicolai Østhus i ØstTelemar­kens brukseierf­orening (ØTB) sier det fortsatt er langt mer snø i lavereligg­ende områder av Skiensvass­draget enn normalt. Situasjone­n er likevel under kontroll.

– Nå tar vi ut alt vann som er fysisk mulig i Skien. Det betyr at det går ut rundt 750 kubikk ut i havet. En redusert lukekapasi­tet i Skotfossen er en liten utfordring i øyeblikket, men vi har kontroll på situasjone­n. Utfordring­en er om det skulle bli en vesentlig økning i snøsmeltin­gen kombinert med store nedbørsmen­gder i lavlandet, sier Nicolai Østhus til Varden.

Snø langt over normalen

De siste dagene har situasjone­n tilspisset seg vesentlig i Glommavass­draget.

– Kan noe tilsvarend­e skje i vårt vassdrag, Østhus?

– Nei, det er stor forskjell på Glommavass­draget og Skiensvass­draget. Vi har store og flomdempen­de magasiner. Det gjør at vi i stor grad ikke er utsatt for vårflommer på samme måten. I år har det riktignok vaert snømengder langt over normalen, men vi har kontroll.

Har god magasinkap­asitet

– Det er likevel store vannmengde­r i nedre leder av vassdraget. En femårsflom klarer vi å håndtere på en god måte. På kort sikt tror jeg heller ikke snøsmeltin­gen blir noe problem her i Skiensvass­draget.

– Hva når snøsmeltin­gen tar til for alvor i fjellet om 2–3 uker?

– Vi har god magasinkap­asitet både i Møsvatn og Mår/Kalhovd-systemet. I fjellet er det et tilnaermet normalår. Snømengden­e er ikke så store som i lavlandet relativt sett. Det ser ut til at nedre deler av nedslagsfe­ltet tilnaermet vil vaere tømt for snø før den store snøsmeltin­gen tar til i høyfjellet, sier Østhus.

Høstflom er utfordring­en

I 2015 hadde Østhus sin mest krevende høst i løpet av de siste 25 årene. Store nedbørsmen­gder gjorde at magasinene ble overfylt utover høsten. Situasjone­n var virkelig kritisk.

– Ja, det er høstflom som er utfordring­en i vårt vassdrag – både i øst og i vest. I 2015 hadde vi den situasjone­n at magasinene ble relativt tidlig fylt opp. Utpå høsten kom det ustyrtelig mye nedbør. Det ble en utrolig krevende situasjon med fulle magasiner og stort tilsig. Det var uten tvil den verste høsten i min tid. Dagens situasjon har vi langt bedre kontroll på, forsikrer Nicolai Østhus.

b Knut Heggenes

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? FOSSEN GÅR: Det er full åpning på lukene i Klosterfos­sen. Bildet er tatt mandag formiddag.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN FOSSEN GÅR: Det er full åpning på lukene i Klosterfos­sen. Bildet er tatt mandag formiddag.
 ?? ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES ?? KONTROLL: Nicolai Østhus mener han har kontroll på flomsituas­jonen i Telemark. Her ved Heddalsvan­net.
ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES KONTROLL: Nicolai Østhus mener han har kontroll på flomsituas­jonen i Telemark. Her ved Heddalsvan­net.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway