Varden

Vil ikke ha plast i Skien og Porsgrunn

Disse politikern­e mener folk i Grenland er for sløve med å sortere plasten. Nå beordrer de høyre om.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Høyre har satt seg et mål: Å gjøre Grenland plastfritt. Initiative­t blir tatt i Porsgrunn og Skien.

Blant annet vil de kreve at dagligvare­bransjen tilbyr papirposer som alternativ til plast.

–Jeg leste i årsrapport­en til Vekst i Grenland at husstanden­e bare putter 40 prosent av husholdnin­gsplasten i de blå posene. Det synes jeg er for sløvt, sier Esben Storvand, bystyremed­lem for Porsgrunn Høyre. Han står på vestbredde­n av Porsgrunns­elva og diskuterer med kollegene fra nord. Emilie Schäffer og Marius Roheim Johnsen er minst like ivrige etter å gjøre kål på plastprobl­emet. De tre politikern­e kom tilbake fra landsmøtet, yre og oppspilte over moderparti­ets visjoner for å renske opp på kloden. Da skal det handles lokalt. Nei da: De skal ikke legge ned Ineos eller forby plastprodu­ksjon. Det er nemlig ikke det som ligger i begrepet plastfritt.

– Det er bedre at produksjon­en skjer i stabile demokratie­r der forutsetni­ngen for best miljø er til stede, sier Storvand.

Returordni­nger

Marius Roheim Johnsen mener det er viktig å ikke bruke pisk, men gulrot.

– Blant annet må det legges til rette for gode returordni­nger for plast. Vi må også se på innkjøpsor­dninger for grenlandsk­ommunene, der vi setter krav til leverandør­er, sier han.

Interpella­sjoner

Høyre både i Skien og Porsgrunn vil fremme interpella­sjoner i bystyrene for å få vei i vellinga.

Her er noen av tiltakene som er tenkt ut:

bStimulere til veivasking, som både bidrar til bedre luftkvalit­et og mindre spredning av mikroplast fra bildekk, og undersøke muligheter for å rense bort mikroplast i avrenning fra de mest trafikkert­e veiene på en kostnadsef­fektiv måte.

bSikre gode innleverin­gsordninge­r for søppel fra hav- og strandrydd­ing og trappe opp støtten til den frivillige innsatsen for renere hav.

bInnføre krav om at dagligvare­bransjen må tilby papirbaere­poser som alternativ til plastposer.

bGradvis erstatte plastembal­lasje med produkter basert på biomateria­le som tre.

bJobbe for at kunstgress­baner i Grenland skal benytte seg av miljøvennl­ige alternativ­er til gummigranu­later. b Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? PLASTFRITT: Esben Storvand, Marius Roheim Johnsen og Emilie Schäffer vil jobbe for plastfrie kommuner.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M PLASTFRITT: Esben Storvand, Marius Roheim Johnsen og Emilie Schäffer vil jobbe for plastfrie kommuner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway