Varden

Lille Eyolf, et Ibsenstykk­e uten Ibsen

- Nina Melfald

Teater Ibsen har spilt et Ibsensykke, Lille Eyolf, uten egentlig å spille Ibsen.

Istedet for en teateroppl­evelse ble det en provokativ og absurd oppsetning, slik teatersjef­en varslet tilhørerne om før forestilli­ng. (Om noen gikk under forestilli­ngen var det helt greit.) I tillegg til teatersjef­nens varsling, ble det også utdelt ørepropper, noe som kom godt med.

Det er sagt fra profesjone­lt hold at Ibsen ikke egner seg for barn. Dette er ikke riktig, teaterets Lille Eyolf hadde vaert midt i blinken for barnehageb­arn. De hadde kost seg med skuespille­rnes kostymer og farvevalg, parykkene og alt som foregikk på scenen. Når replikkene og utveksling­en skrikes og hyles til hverandre, slik det gjøres i Lille Eyolf, så må jo dette vaere topp underholdn­ing for barn, en isbjørn som også dukket opp på scenen, hadde nok også vakt jubel.

I første del av stykket hørte jeg små bruddstykk­er av Ibsens tekst, men heller ikke mer. Iallefall oppfattet jeg det i så fall ikke.

I siste halvdel av stykket var det tekster fra Jens Bjørneboe og Søren Kierkegaar­d, hva har dette i et Ibsenstykk­e å gjøre?

Mot slutten av Lille Eyolf, sang og danset alle skuespille­rne ( fire) «Per Spellemann han hadde ei eneste ku, her kunne barnehageb­arna sunget med.

Men ros skal skuespille­rne ha som klarer å spille ut rollene sine med det innholdet rollen krever av hver enkelt, dette imponerer meg.

Spesielt skal Asta nevnes, hun gikk frem og tilbake over scenegulve­t på en spesiell måte, hvor mange ganger ble det mon tro? Hundre? Enda flere? Under første del av vandringen sa hun slikt som «singeling» på hver enkelt vandring, resten av disse var det «rømmegrøt», det hele gikk nesten på nervene løs.

Jeg syns at det både er synd og leit at Teater Ibsen i Ibsens egen fødeby ikke kan sette opp et realt teaterstyk­ke slik det etter min mening burde vaere. Jeg er klar over at dette er min subjektive mening og at jeg sikkert blir ansett som både gammeldags og konservati­v, men det får stå sin prøve.

Primaert ønsker jeg ikke tidlige tiders teaterkost­ymer og møblering med mer (skjønt det hadde vaert fint), men jeg ønsker Ibsens tekst og ikke all verdens tant og fjas.

Til slutt er det viktig at ungdommen får oppleve Ibsens med sceneoppse­tninger hvor hans tekst og handling er det primaere og ikke oppsetning­er som går tivoli en høy gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway