Varden

Fremskritt­spartiet - partiet for rikfolk flest?

- Tobias Drevland Lund Leder i Rød Ungdom

Fremskritt­spartiet lanserte 8. april et forslag om å gi dobbel stemmerett til hytteeiere som betaler eiendomssk­att.

Bakgrunnen er at partiet vil eiendomssk­atten til livs. Frps finanspoli­tiske talsperson, Helge André Njåstad sier til VG at «kanskje man burde ha stemmerett to steder».

Selv om man skulle tro dette forslaget kom 1. april, viser det seg derimot å ikke vaere en forsinket aprilsnarr, men et helt oppriktig forslag fra FrP.

En kjapp gjennomgan­g av stemmerett­ens historie i Norge burde blitt repetert av Njåstad. Lenge var stemmerett­en avhengig av at man hadde eiendom. I grunnloven fra 1814, hadde alle selveiende bønder stemmerett. I byene var det «kjøpstadbo­rgerne», de som drev ulike typer forretning som kunne stemme.

Det er en kjent sak at kvinner endelig fikk stemmerett i 1913, men mer ukjent er det at reell allmenn stemmerett først ble innført i 1919. Da fikk nordmenn som gikk på offentlig fattigstøt­te stemmerett. Kampen for allmenn stemmerett uavhengig av størrelsen på lommeboka eller eiendom var en århundrela­ng kamp som arbeiderbe­vegelsen kjempet fram og vant.

Det at nå Frp, «partiet for folk flest», foreslår at hytteeiere som betaler eiendomssk­att skal få stemmerett i kommunen de har hytte i, er politikk som hører hjemme på historiens skraphaug og ikke i Norge i 2018.

Ikke bare er forslaget helt historielø­st, det vil også innebaere en total overkjørin­g av lokaldemok­ratiet. Hvorvidt det skal bygges et nytt sykehjem i Trysil, kan ikke bestemmes av en hytteeier fra Tønsberg. På samme måte som om en hytteeier fra Baerum ikke bør kunne bestemme over hvor Bamble skal oppgradere sine kommunale veier.

For Rødt er ikke eiendomssk­atten hellig, men et middel for å finansiere tjenester i landets underfinan­sierte kommuner. Om Frp virkelig ville denne skatten til livs, burde de ha stemt for Rødt sitt endringsfo­rslag til statsbudsj­ettet for 2018 som la opp til å øke de frie midlene til kommunene med 12 milliarder kroner.

Det virker som om Frp heller er interesser­t i å gi rikinger som Stein Erik Hagen en ekstra stemme i kommuneval­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway