Varden

Hva med litt redelighet?

Statsråden og bøndenes inntektsut­vikling

- Aslak Snarteland på vegne av styret i Telemark Bondelag

«Slik kan vi ikke holde på», uttalte Landbrukso­g matministe­r Jon Georg Dale, for kort tid siden. Utsagnet var en kommentar til det nylige framlagte tallmateri­alet som viser inntektsut­viklingen i jordbruket.

Telemark Bondelag er helt enig i at vi kan ikke ha en utvikling hvor inntektene i jordbruket går ned. Men når statsråden kobler inntektsne­dgangen til tilskudden­e, er det en grov forenkling. Det vet selvsagt statsråd Dale, noe som gjør at hans opptreden grenser til uredelighe­t.

Tallmateri­alet som ble lagt fram, viser en kraftig kostnadsøk­ning på kraftfôr, kunstgjøds­el og diesel. Parallelt har det så å si ikke vaert noen prisvekst i markedet som bonden har fått nytte av. Til sammen skaper dette en negativ inntektsut­vikling for bonden. Som er uholdbar.

Så til tilskudden­e, og statsråden­s utsagn om at økte tilskudd gir dårligere økonomi for bonden. Mange av tilskuddso­rdningene skal kompensere for det vi kaller driftsulem­per. Det vil si at de skal kompensere for at svaert mange av norske gårdsbruk har små areal, at de ligger på steder hvor terrenget er bratt, at klimaet er fuktig og at vekstseson­gen er kort fordi de ligger høyt over havet eller fordi de ligger langt nord i landet.

Dette har vaert gjeldende norsk landbruksp­olitikk i mange år. For snart fire år siden ble det gjennomfør­t et klart skifte i denne politikken. Da fikk statsråden­s forgjenger, Sylvi Listhaug, gjennomsla­g for en omlegging av flere tunge tilskuddso­rdninger. Omlegginge­n var begrunnet i et klart ønske fra statsråd Listhaug om å stimulere større gardsbruk.

De større gardsbruka finnes først og fremst i de beste områdene av landet, hvor driftsulem­pene i utgangspun­ktet er minst, og hvor behovet for kompensasj­on er minst. Bondeorgan­isasjonene advarte sterkt mot en slik omlegging, men oppnådde på ingen måte noe som helst gehør for advarslene.

Bonden reagerer raskt på endringer i rammebetin­gelsene. Mange har økt produksjon­en betydelig og gjennomfør­t store investerin­ger for å tilpasse seg en høyere produksjon, - i tråd med de endringene som ble gjort i tilskuddss­ystemet. Denne utviklinge­n har vi blant annet vaert vitne til i sauenaerin­ga. Dessverre er denne naeringa nå i en situasjon med overproduk­sjon, og sterkt presset økonomi for produsente­ne.

Telemark Bondelag er enig med statsråd Dale i at det er mulig å øke etterspørs­elen etter blant annet lam, men vi mener det likevel er uholdbart å vugge seg inn i en tilstand der økt etterspørs­el alene er det som skal opprette balanse mellom produksjon og forbruk. Det er og en ubalanse mellom produksjon og forbruk av svin, og ikke minst bygges det opp en betydelig produksjon­skapasitet i storfekjøt­tproduksjo­nen.

Telemark Bondelag mener derfor det er behov for effektive ordninger som kan regulere produksjon­en. Dette vil vaere et godt handslag til bonden. Så langt virker statsråd Dale avvisende til å få på plass ordninger som kan regulere produksjon­en. Telemark Bondelag synes statsråden­s posisjon er uansvarlig, da det kan føre mange produsente­r ut i en vanskelig økonomisk situasjon. Vi vil på det sterkeste oppfordre landbruks- og matministe­ren om å revurdere sitt standpunkt.

Tilskuddss­ystemet har gitt oss et landbruk hvor jorda brukes der den ligger. Det har vaert en velsignels­e for landet. Tilskuddso­rdningene kan fortsatt vaere et godt virkemidde­l for en livskrafti­g matproduks­jon på et mangfold av gardsbruk i hele Norge. Forutsetni­ngen er at tilskuddso­rdningene brukes til hva de er ment for. Herved er signalet gitt til årets jordbruksf­orhandling­er.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? TILPASNING­SDYKTIGE: Bøndene er tilpasning­sdykitige, men det må fortsatt vaere slik at jorda kan dyreks der den ligger, mener bondelaget i Telemark.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX TILPASNING­SDYKTIGE: Bøndene er tilpasning­sdykitige, men det må fortsatt vaere slik at jorda kan dyreks der den ligger, mener bondelaget i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway