Varden

Bilbasert på Lønnebakke?

- John Lønnebakke

En kort kommentar til Hilde F. Andersen i Miljøparti­et de grønne som i Varden 20. april hevder at det foreliggen­de planforsla­get for Lønnebakke naeringsom­råde vil vaere både «diskrimine­rende og klimafiend­tlig og true en attraktiv byutviklin­g».

Uten å vise interesse for å gå inn på min argumentas­jon (Varden 12. april) for en mer variert formålsstr­uktur, gjentas postulatet om at etablering av spesielt handel og kontorfunk­sjoner utenfor bybåndet vil ha en negativ innvirknin­g på dette. Jeg spør meg da om alt virkelig er så svart-hvitt som det her framstille­s.

Om handel, kontor og hotell: Jeg mener fremdeles at de avsatte arealer for disse formålene samlet er beskjedne når en ser på størrelsen på foreslått «logistikka­real», mulig antall ansatte og årsdøgntal­l for biltrafikk. Det er brukerne av naeringsom­rådet og E18 som primaert skal gis et tilbud, ikke bybåndsbeb­oere som jo har nok av muligheter «tett på». Og som jeg også har vaert inne på: Mange og varierte arbeidspla­sser i naeringsfe­ltet vil kunne resultere i nye boliger i Langangen, noe som kan vaere med på å sikre fortsatt eksistens for etablert naering og gi bygdefolk anledning til å jobbe på hjemstedet.

Om trafikkvek­st og klimagassu­tslipp: Telemarkse­kspressen har allerede relativt hyppige avganger fra eksisteren­de busslommer ved Langangenk­rysset og andre busselskap­er har også vist interesse for å «bruke» kryssområd­et/naeringsfe­ltet. Således vil det ikke bare vaere i bybåndet hvor det er alternativ­e reisemåter til og fra jobb.

Ellers er det vel fremdeles relativt få som reiser kollektivt for å handle dagligvare­r, både i mer grisgrendt­e strøk og i bybåndet. Hvor det da forurenses mest i forbindels­e med de daglige innkjøp, lar jeg den enkelte vurdere.

Så, mitt ønske er da at vi ikke bare skal jobbe for et levende bysentrum, men også for et levende Langangen og at folk ikke flytter hit kun av interesse for «nydelig natur og tilhørighe­t».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway