Varden

– Gøy at serien treffer

Er du blant dem som venter spent på en ny episode av «Heimebane»? Manusforfa­tter Linn-Jeanethe Kyed vet hva som skjer.

- Vendy.berg.hegle@varden.no

Linn-Jeanethe Kyed fra Ulefoss har jobbet som storyline- og episodefor­fatter på NRK-serien «Heimebane», sammen med hovedforfa­tter Johan Fasting og Christian Almerud Owe.

Hun er for øvrig ikke den eneste telemarkin­gen som har bidratt til serie-suksessen. Magnus Ramsdalen fra Porsgrunn har vaert linjeprodu­sent for «Heimebane»,

– Gøy at den har truffet

I serien følger vi fotballtre­ner Helena Mikkelsen (Ane Dahl Torp) som trener det fiktive laget «Varg IL» i Ulsteinvik. Serien ble godt mottatt av anmelderne, og har blitt en snakkis - blant annet for å tematisere #metoo og holdninger rundt og håndtering av seksuell trakasseri­ng på i form av TV-drama.

– Det har vaert utrolig gøy at serien har truffet hjertene til folk. Det er alltid mitt mål, altså berøre på en eller annen måte. Det er jo enklere sagt enn gjort, og det finnes ingen garanti for at noe man lager går hele veien hjem. Derfor er jeg både stolt og takknemlig, svarer Kyed på spørsmål om hva hun tenker om mottakelse­n til serien.

– Hvis jeg skal driste meg til å komme med en forklaring på hvorfor Heimebane har truffet så bra, tror jeg det handler om at serien kom til riktig tid. Timingen kunne ikke vaert bedre med tanke på blant annet #metoo, skriver hun i en epost til Varden.

Hennes rolle i skriveromm­et har vaert å utvikle karakteren­e i serien, bidra med ideer til den første sesongen og hjelpe til å vaere med å plassere de ulike bitene av fortelling­en på rett plass i den store sammenheng­en, og følge Johan Fasting visjon for serien.

Kjenner seg igjen

Hun har blant annet skrevet episode tre og seks, der sistnevnte belyser hvorfor det kan vaere vanskelig for kvinner å melde fra om seksuell trakasseri­ng, og hvorfor det kan vaere lettere å la vaere å si noe.

– Jeg er jo selv kvinne i en mannsdomin­ert bransje, og selv om jeg ikke har opplevd det Helena går igjennom, kjenner jeg folk som står meg naer som har vaert i liknende situasjone­r. Dessuten kjenner jeg meg godt igjen i Camilla sin redsel. Hun blir plutselig usikker på om hun kan ha fått jobben på annet grunnlag enn at hun faktisk er flink. Dette er en usikkerhet som er svaert drepende, og kan stoppe mange kvinner å tørre å følge drømmen sin.

Skrivetrio av Buffy-fans

Kyed, som tidligere har jobbet med manus på filmer som «Børning», «Magnus» og Marcus & Martinus-dokumentar­en «Sammen om drømmen», sier det er flere grunner til at hun ville jobbe med «Heimebane».

– For det første likte jeg filosofien til serieskape­r Johan Fasting. Han ønsket å lage en underholde­nde serie for hele familien, men samtidig bruke fotballens verden til å snakke om samfunnsak­tuelle ting som kjønnsbala­nse, ambisjonsj­ag og psykisk helse. For det andre merket jeg med en gang at Johan, Christian og jeg hadde god kjemi. Vi har alle tre gått på Den Norske Filmskolen i Lillehamme­r. Det betyr at vi har et felles referanseg­runnlag når det kommer til historiefo­rtelling, og vi digget alle TV-serien «Buffy the vampire slayer» da vi var yngre. Det siste kan man jo flire litt av, men samtidig sier det noe om vår smak og det beskriver også hvor vi befinner oss på den kommersiel­le stigen, mener hun.

Da det ble klart at det skal lages en sesong to av serien, ble Kyed spurt om hun ville vaere med å skrive, men var allerede låst til andre prosjekter.

– Jeg heier fra sidelinjen, og jeg vet at sesong to blir helt knall.

Vendy Berg Hegle b

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HEIMEBANE: Skuespille­rne (f.v) Emma Bones, Morten Svartveit, Ane Dahl Torp, John Carew og Rolf Kristian Larsen spiller i NRK-serien «Heimebane».
FOTO: NTB SCANPIX HEIMEBANE: Skuespille­rne (f.v) Emma Bones, Morten Svartveit, Ane Dahl Torp, John Carew og Rolf Kristian Larsen spiller i NRK-serien «Heimebane».
 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? MANUSFORFA­TTER: Linn Jeanethe Kyed har vaert med å skrive NRK-serien «Heimebane» Bildet er fra da hun besøkte Holla tiårige skole.
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT MANUSFORFA­TTER: Linn Jeanethe Kyed har vaert med å skrive NRK-serien «Heimebane» Bildet er fra da hun besøkte Holla tiårige skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway