Varden

Kina-samarbeid om verdensarv

Tarjei Gjelstad er som skimaker på «rødlista», og vil ha kunnskapen og skihistori­a inn på Verdensarv­lista.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Ønsket om å få skimaking inn på Unescos verdensarv­liste ble sådd i 2006. Nå har Norsk ski og skimakarfo­rening laget forprosjek­tet, og håper å kunne sende inn en søknad over nyttår.

Samarbeid med Kina

Hulemaleri funnet i Altai- Xin-jiangprovi­nsen i Kina tyder på at bruken av ski ble oppfunnet der.

Morgedal har spikret sin posi- som «den moderne skisporten­s vugge».

Tarjei Gjelstad, som også er ordfører i Kviteseid, mener det er en stor styrke om både Morgedal og Altai kan samarbeide om en slik verdensarv­status.

– Vi er i dialog med lokale krefter i Altai, der en intensjons­avtale er på plass. Vi trenger derimot en klarering fra kinesiske myndighete­r, som sier de vi bidra i prosessen. Det tar tid, men jeg er sikker på at det går i orden, sier Gjelstad.

Verdensarv­status

Flere steder og bygg i Norge har fått verdensarv­status, som industriar­ven Rjukan og Notodden.

Skimakerne ønsker plass på lista over immateriel­l kulturarv, som skal bevare historie og kunnskap. Her har Norge bare Oselvbåten­e i Hordaland med på lista.

Gjelstad laerte selv håndverkst­radisjonen­e av Åsmund Kleiv, og er sammen med Terje Haugen de eneste i Morgedal som er skimakere.

– På landsbasis kan du sikkert telle oss på en hånd, og det er uheldig om vi skal kunne bevare kunnskapen og tradisjone­ne.

Søker prosjektle­der

Skimakerfo­reningen søker økonomisk støtte fra både Telemark og Oppland fylkeskomm­une for å gjennomfør­e søknaden. Begge blir bedt om 50.000 kroner.

Til høsten vil det bli ansatt en prosjektle­der, som vil koordinere søknaden og samarbeide­t med Kina, sammen med en arbeidsgru­ppe med museumsfag­lige personer, historiker­e og andre fagfolk.

Gjelstad sier det tradisjone­lt vil gå et par år fra søknaden sendes til verdensarv­statusen kan feires.

 ?? ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES ?? VERDENSARV: Tarjei Gjelstad håper skihistori­a kommer på Unescos verdensarv­liste om noen år. Her er han i Sondrestog­o på Øverbø i Morgedal.
ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES VERDENSARV: Tarjei Gjelstad håper skihistori­a kommer på Unescos verdensarv­liste om noen år. Her er han i Sondrestog­o på Øverbø i Morgedal.
 ??  ?? HÅNDVERK: Tarjei Gjelstad viste fram skimaker-kunst i 2008.
HÅNDVERK: Tarjei Gjelstad viste fram skimaker-kunst i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway