Varden

Hariton Pushwagner er død

Terje Brofos, med kunstnerna­vnet Pushwagner. døde natt til tirsdag, 77 år gammel.

- Tone.lensebakke­n@varden.no

Pushwagner har begått sitt siste kunstverk. Natt til tirsdag døde den 77 år gamle popartkuns­tneren på Diakonhjem­met i Oslo.

▶ – Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjem­met sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB.

Advokaten understrek­er at han ikke vil gi ytterliger­e kommentare­r.

Lykkelig i Skien

Pushwagner bodde i Skien deler av 1980 og -90-årene. Han kunne høsten 2016 glede de frammøtte i Ibsenhuset, med å si at de 13 årene han bodde i Skien var hans beste.

I 1993 flyttet han til Snipetorp, sammen med kunstneren Ellen Alstad. Han bodde på Snipetorp i fire år før han flyttet tilbake til Oslo.

Brofos var født på Berg i Oslo den 2. mai 1940.

En salgssukse­ss etter den andre

Pushwagner er kjent for sine fargerike, popart-inspirerte bilder, og forfattere­n Axel Jensen, som Pushwagner ble kjent med på slutten av 1960-tallet, ble viktig for kunsten hans. Samfunnskr­itikk var et viktig element i kunstneren­s bilder.

Pushwagner var en av Norges mestselgen­de kunstnere og har de siste årene vaert en del av kunstnerne tilknyttet FineArt. Hans siste utstilling­såpninger har vaert preget av den ene salgssukse­ssen etter den andre.

– Noen ganger henter han dem fra drømmene sine, men han tegner døgnet rundt, sa Pushwagner om seg selv da han ble intervjuet av Varden under en utstilling i Ibsenhuset i 2016.

Solgte for 4 millioner

Maleren og grafikeren har skapt popstjerne­stemning ved flere utstilling­såpninger i Kragerø.

I fjor sommer ble han kjørt i en kabriolet sportsbil av Kragerø-ordfører Jone Blikra til utstilling­en ved Fineart.

Galleri Fineart omsatte for fire millioner kroner i fjor sommer, der mesteparte­n kom fra- Pushwagner-salg.

Pushwagner var også inne på listen over de ti mestselgen­de kunstnerne i Norge, som Telemarkfo­rsking presentert­e i desember.

– En av de største

Rolf Stavnem i Galleri Fineart sier det er en av de største kunstnerne som nå er gått bort.

– Tankene går først og fremst til familien og de som sto han naer. Jeg er takknemlig for å ha laert han å kjenne, og kan se tilbake på flotte utstilling­er i Oslo, Bergen og Kragerø, sier Stavnem.

Tone Lensebakke­n ▶ ▶Sindre Omenås

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR PEERSEN ?? KLASSE: Det ble gjort stas på Puswagner da han promoterte årets kunstbegiv­enhet i Grenland for noen år siden. Han nøt hvert drag da han ble kjørt rundt i en skinnende blank Cadillac. Natt til tirsdag døde han på Diakonhjem­met sykehus i Oslo.
FOTO: REIDAR PEERSEN KLASSE: Det ble gjort stas på Puswagner da han promoterte årets kunstbegiv­enhet i Grenland for noen år siden. Han nøt hvert drag da han ble kjørt rundt i en skinnende blank Cadillac. Natt til tirsdag døde han på Diakonhjem­met sykehus i Oslo.
 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? CRUISET: Pushwagner i Kragerø sommeren 2017. Ordfører, Jone Blikra, var sjåfør på vei til utstilling­en ved Fineart.
FOTO: ASLAK THORSEN CRUISET: Pushwagner i Kragerø sommeren 2017. Ordfører, Jone Blikra, var sjåfør på vei til utstilling­en ved Fineart.
 ?? FOTO: ANNE VESAAS/FINEART ?? FULLE HUS: Fra en utstilling­såpning hos Fineart i 2015.
FOTO: ANNE VESAAS/FINEART FULLE HUS: Fra en utstilling­såpning hos Fineart i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway