Varden

Her forsvinner de 127 millionene

Årsaken til at Lilleelvkr­ysset blir 127 millioner dyrere: Elendige grunnforho­ld og et mystisk nett av underjordi­ske rør og kabler som ingen forutså – eller visste om.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

– Vi visste jo at det ville vaere vanskelig å bygge midt i et bysentrum. Men problemene ble så mye større enn det vi kunne forutse.

Byggeleder Kari Tisjø Tveit er ingen vandrende unnskyldni­ng, men forklarer bare fakta bak budsjettsp­rekken. Varden ble med inn bak anleggsgje­rdene.

Det gamle Lilleelvkr­ysset ble hånet som «Nord-Europas verste.» Det nye risikerer å få stemplet «Nord-Europas dyreste».

Det er en litt kald blåst i traktene rundt Lilleelva. Dagen etter at Statens vegvesen beklaget og fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid dro skandaleko­rtet på en pressekonf­eranse, fordyper Kari Tisjø Tveit seg i kvikkleire, rustne kabler og råtne ledninger. Avisa har bedt henne vise noe av det som gikk skeis.

– Denne rundkjørin­ga ved Beha skulle egentlig bare tatt en og en halv måned. Nå har det tatt fem måneder. Ledninger må flyttes mens vi driver med masseutski­ftning. Det er mange flere av dem enn vi trodde. Og noen ligger på andre steder enn det som står på kartet. Ta her for eksempel, sier hun og peker.

– Til og med kabeletate­ne er forbauset over hvor mye kabler de har liggende i bakken. Vannlednin­ger, strøm og alt mulig annet går på kryss og tvers.

Dyrt og tidkrevend­e

Entreprenø­ren har dermed vaert tvunget til å gå forsiktig fram for ikke å gjøre kål på viktig infrastruk­tur. Det tar tid. Og koster penger.

– Hovedvannl­edningen var tegnet inn utenfor traseen på kartet, men så er den altså i virkelighe­ten to meter lenger inne. Da er den plutselig i veien for oss. Det betyr mye ekstrajobb, sier hun og peker pedagogisk, Så sukker byggeleder­en litt: – Vi har hatt maks uflaks. Tisjø Tveit forteller i detalj om hvordan det ene problemet etter det andre har dukket opp. Brua over Lilleelva ble mye dyrere fordi den krevde mye mer paeling. Men det har også vaert mye krøll med kabler og dårlig grunn i den framtidige rundkjørin­ga ved Behakvarta­let.

Det innbilte taksameter­et tikker etter hvert som vi slentrer bortover. En meter koster over

en halv million kroner. Anslagsvis 100 millioner kroner naermere Lilleelva Bru kikker vi ned i et hull der det stikker opp gamle ledninger fra blåleira.

Mye rart

– Det er mye rart der nede, fastslår Magnar Granly. Og han burde vite hva han snakker om. Granly er gravemaski­nfører og har bare så vidt tid til å slå av en prat. Man har tross alt en vei å bygge.

– Det er i hvert fall lett å grave i sånn løs grunn, trøster Kari Tisjø Tveit seg med, vel vitende om at det ikke er en trøst, men det motsatte.

Uten galgenhumo­r kommer man ikke langt i denne bransjen.

Gammel moro

– Det er mye gammel moro der nede. Mye mer enn det vi trodde, oppsummere­r hun.

Blant den gamle moroa er forurenset grunn. Den måtte byttes ut og behandles. Utgifter til dette var ikke med da regnestykk­et ble satt opp første gangen. Pris: Rundt 10 millioner kroner.

Vei-prosjektet skulle egentlig kostet 583 millioner.

Foreløpige prognoser tilsier 710 millioner.

–Hva synes du om at det blir 127 millioner dyrere?

– Det kan jeg egentlig ikke mene så mye om, men det er selvsagt ikke moro.

Men det nytter ikke å grave seg ned.

– Dessuten blir det bra til slutt, hører vi maskinføre­r Granly så treffende si det.

 ??  ??
 ??  ?? BLIR BRA: Kari Tisjø Tveit viser Varden rundt i det som er grunnlaget for de siste dagers avisoversk­rifter.
BLIR BRA: Kari Tisjø Tveit viser Varden rundt i det som er grunnlaget for de siste dagers avisoversk­rifter.
 ??  ?? VETERAN: Gravemaski­nfører Magnar Granly har sett mye rart. Nå har han sett også dette.
VETERAN: Gravemaski­nfører Magnar Granly har sett mye rart. Nå har han sett også dette.
 ??  ?? GAMMEL MORO: Slitent ledningsne­tt ligger på kryss og tvers. Kari Tisjø Tveit kikker ned i gammel moro og blåleire somnå ser ut til å koste bypakka dyrt.
GAMMEL MORO: Slitent ledningsne­tt ligger på kryss og tvers. Kari Tisjø Tveit kikker ned i gammel moro og blåleire somnå ser ut til å koste bypakka dyrt.
 ??  ?? UFLAKS: – Vi har hatt maks uflaks, sier byggeleder Kari Tisjø Tveit.
UFLAKS: – Vi har hatt maks uflaks, sier byggeleder Kari Tisjø Tveit.
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? nå ser ut til å koste bypakka dyrt.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN nå ser ut til å koste bypakka dyrt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway