Varden

– Har internasjo­nal betydning

-

▶ OSLO Rettssaken om norsk ulveforval­tning har internasjo­nal betydning, mener Verdens Naturfond WWFs advokat Carl Philip Fleischer.

– Norge er et land som markedsfør­er seg som foregangsl­and blant annet på miljøvern. Det Norge gjør, vil skape presedens internasjo­nalt og i Europa, sa Fleischer da rettssaken mot staten om ulveforval­tningen startet i Oslo tingrett tirsdag.

Han mener både grunnloven og naturmangf­oldloven forplikter norske myndighete­r til å sikre en livskrafti­g bestand av ulv i Norge og hevder regjeringe­n brøt disse forpliktel­sene da den tillot så omfattende jakt denne vinteren, hvor 28 ulver ble skutt. Han anslår at det nå bare er omkring 45 ulver som har tilhold kun i Norge, basert på foreløpige tall fra Miljødirek­toratet.

– Hvor mye ulv kan man skyte uten at det truer artens overlevels­e, når det er en kritisk truet art? spurte han retorisk.

Norge er også forpliktet av Bernkonven­sjonen om truede arter til å sikre at ulven overlever i Norge, påpeker han. Konvensjon­en har riktignok unntaksbes­temmelser for å ta vare på andre interesser, som er bakt inn i naturmangf­oldloven, men Fleischer mener Norge har lagt seg på en «ekstrem tolkning». Dersom alle andre land hadde lagt seg på Norges linje, og holdt artene nede på et kritisk truet nivå, ville man ikke oppnå konvensjon­ens formål. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway