Varden

Ikke slå av lyset nå

-

Kvinner og menn over hele verden har satt seksuell trakasseri­ng på dagsordene­n, under overskrift­en #metoo. De har oppnådd å skape større bevissthet om hva seksuell trakasseri­ng er, og gjort det mulig for flere å si fra om det de har vaert utsatt for.

Iet historisk perspektiv er det dessverre utallige eksempler på hvordan kvinner som har tatt opp kritikkver­dige forhold, er blitt hetset og herjet med.

På ulike hold har kvinner krevd å få leve sine liv som de ønsker. På en rekke områder har kvinner vunnet frem, saerlig i Norge og de andre skandinavi­ske landene.

Knaptnoenl­and i verden har bedre lover og håndheving­smekanisme­r mot diskrimine­ring og for likestilli­ng. Knapt noe land i verden stiller så tydelige krav om kvinners representa­sjon i styrer og stell, som hos oss. Dette har vaert helt nødvendig for å skape forandring.

Men det har også gitt oss en blindsone. Oss selv. Likestilli­ng handler både om struktur og kultur. Vi har arbeidet mest med struktur, slik som det å telle antall anmeldelse­r, klagesaker. Vi har prioritert tallene.

Kulturen derimot har først blitt veldig tydelig nå med de mange kvinnene som har stått frem denne høsten, fra lag og organisasj­oner, politiske parti, arbeidspla­sser osv. Vi ante ikke rekkevidde­n, men etter alle historiene har vi forstått at dette har handla om en type ukultur som har skjedd i det skjulte. Samtidig aksepterte mange og at dette måtte man bare tåle.

Vi har oppdaget at historiene som fortelles er til å kjenne seg igjen i. Det vi før har måttet akseptert, trenger vi ikke lengre å akseptere. En hashtag skapte en delekultur.

#Metoo ble etter hvert en grunnmur av tusenvis av historier om slibrighet­er fra maktperson­er. På denne grunnmuren ble det også mulig å reise et bygg der det var trygt å henge også de mørkeste hemmelighe­tene opp på veggen, synlig for alle. Med #metoo var det samsvar mellom den private opplevelse­n til mange kvinner og den globale fortelling­en om strukturel­t maktmisbru­k.

Hva nå? Blir #Metoo noe mer enn et fenomen som det ikke vil vaere spor etter når vi studerer de globale statistikk­ene for likestilli­ng om 20 år, eller får vi se noen skikkelige utslag på grafene?

Det er opp til oss. Vi har mer å fortelle. Og når vi har snakket ut, må vi handle. Ikke slå av lyset nå. Vi må formidle de nye holdningen­e til våre barn vi møter i vår yrkesprofe­sjon.

Årsmøtet i Utdannings­forbundet Notodden v/ Hege Dordi Stordal Støa, leder

 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? ENGASJEMEN­T: Metoo har skapt stort engasjemen­t over hele verden, og Utdannings­forbundet på Notodden håper det forsetter. Bildet er fra 8. marstoget i Skien.
FOTO: SINDRE OMENÅS ENGASJEMEN­T: Metoo har skapt stort engasjemen­t over hele verden, og Utdannings­forbundet på Notodden håper det forsetter. Bildet er fra 8. marstoget i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway