Varden

Det står svaert dårlig til i Norge

-

Beredskaps­utfordring­ene Norge står overfor, er mangfoldig­e og sammensatt­e og har både sivil og militaer karakter.

Å vaere beredt til å håndtere en uventet krisesitua­sjon er noe samfunnet som helhet må kunne, men også på individniv­å må vi vaere beredt på å håndtere krisesitua­sjoner. Så hvordan står det til med beredskape­n i befolkning­en?

Det viser seg at mange ikke har den nødvendige kunnskapen eller ferdighete­r til å håndtere en eventuell krisesitua­sjon. Hva gjør man hvis strømnette­t skulle kollapse? Hva gjør vi hvis vannforsyn­ingene til hovedstade­n blir ødelagt, og vi står uten vann i flere dager? Eller at mobilnette­t kollapser? Hva gjør man hvis Norge blir utsatt for et cyberangre­p og bankenes nettsystem­er blir satt ut av spill slik at folk ikke får tatt ut kontanter eller brukt bankkort?

De faerreste av oss tenker over slike scenarioer i hverdagen, og selvsagt oppfordrer jeg ikke til at dette er noe en skal gå rundt å bekymre seg for. Mitt hovedanlig­gende er at vi politikere fra nasjonalt til lokalt nivå må sikre at den norske befolkning­en er i god beredskap og innehar grunnlegge­nde ferdighete­r om sjølbergin­g.

Per nå så ser det ikke lyst ut, og undersøkel­ser gjort av Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet- og beredskap (DSB) viser at kunnskap om sjølbergin­g varierer i befolkning­en. Byene er ikke et lyspunkt i den sammenheng. Funnene i undersøkel­sene viser at man er bedre forberedt på mindre steder enn i byene.

I følge DSB-undersøkel­sen fra 2018 har man sett på om folk vet hva de skal gjøre når det skjer noe, og om de er forberedt. DSB-direktør Cecilie Daae konkludere­r med at det i begge tilfeller er et forbedring­spotensial. Daae oppfordrer vanlige familier til å ha et visst fokus på egenbereds­kap. Mange vet ikke hvor i kommunen de skal møte opp dersom en krise oppstår. Videre vet svaert få om krisebered­skap eller tilfluktsr­om der de bor.

Dette mener jeg er alvorlige funn, og vi må bestrebe oss på å igangsette en bred nasjonal bevisstgjø­ring om beredskap, saerlig gjelder det målrettet innsats mot befolkning­en for å styrke kunnskapen om egenbereds­kap.

Senterpart­iet tar disse spørsmålen­e på største alvor, og har i den forbindels­e fremmet forslag i Stortinget om å sette ned en totalbered­skapskommi­sjon. Forslaget er for tiden til behandling i justiskomi­teen, og komiteens innstillin­g kommer i mai.

Det er en stund siden Norge hadde en grundig gjennomgan­g av alle deler av landets beredskap. Willoch-utvalget la fram sin utredning i 2000. Det er snart 20 år siden.

Åslaug Sem-Jacobsen stortingsr­epresentan­t fra Telemark for Senterpart­iet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway