Varden

Langesund seiret i NM-kamp

Langesund-speiderne beholder vinnerbann­eret etter å ha vunnet NMkvalifis­eringen andre år påradihelg­en.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Blant 30 speiderpat­ruljer fra hele Grenland tok Tjeld fra 1. Langesund sjøspeider­gruppe en knepen seier over de tre øvrige som kvalifiser­te seg til årets speider-NM i Vestfold i juni. I fjor vant Måke-patruljen fra samme gruppe den lokale ferdighets­konkurrans­en, som denne gang fant sted på Heistad.

De tre øvrige deltakerne som får dra til norgesmest­erskapet er Rev fra 1. Sannidal (1,1 poeng bak vinneren), Elg fra 1. Skotfoss og Rev fra 1. Herre.

Om lag hundre småspeider­e sluttet seg til arrangemen­tet fra lørdag til søndag for å konkurrere i en rundløype. Her tilfalt vinnertrof­eet «Shere Khans skinn» flokken fra 1. Solum speidergru­ppe.

Laget bestikk og gardintrap­p

De større jentene og guttene fra 11 år, som overnattet i telt fra fredag, ble satt på prøve i teori og en rekke speiderdis­ipliner. Patruljene skulle sy bestikkpos­e og spikke kniv, skje og gaffel. (Her måtte én deltaker sy fire fem sting på legevakta. Pasienten var mest bekymret for å ikke rekke kveldens leirbål ...)

Det ble også løpt orienterin­g, og i matlagings­konkurrans­en gjaldt det å gjøre det beste ut av kylling og grønnsaker, med pannekaker til dessert. En annen oppgave var å surre sammen stokker til en gardintrap­p som dommerne skulle klatre opp i uten at den brøt sammen eller veltet!

Trafikkuly­kke

Naturkjenn­skapen ble testet med hjelp av en rekke utstoppede dyr og fugler lånt på en skole. Speiderne fikk skyte på ballonger med selvlaget sprettert. Førstehjel­psdelen fortonte seg realistisk, på «kollisjons­stedet» mellom en firehjulin­g og en personbil.

– En veldig flott konkurrans­ehelg, med mange besøkende. Heldigvis smeltet snøen i siste liten og bakken tørket opp. Det er sjelden vi må passe på nok solkrem på en manøver i april, påpeker Petter Gulbrandse­n i arrangemen­tskomiteen. I år var det gruppene fra Herøya, Heistad og Brevik sammen med Porsgrunn FA og Porsgrunn FSK som sto for konkurrans­en.

Heder og pinseleir

Under leirbålet lørdag kveld ble for øvrig Knut Hansen fra 1. Solum speidergru­ppe gjort aere på for å ha tatt over 700 litt eldre speidere med på tøffe «trøkk-turer» de siste ti årene.

Mange av helgens deltakere møtes igjen allerede i pinsen. Om lag 350 medlemmer er påmeldt til pinseleire­n i Fritidspar­ken i anledning av at Grenland krets av Norges speiderfor­bund er 100 år.

 ??  ?? VINNERNE: Tjeld-patruljens Henrik, Erik, Jens, Mats, Maja og Andreas fra Langes und ble kronet og gitt ansvaret for kretsbanne­ret i jubileumså­ret.
VINNERNE: Tjeld-patruljens Henrik, Erik, Jens, Mats, Maja og Andreas fra Langes und ble kronet og gitt ansvaret for kretsbanne­ret i jubileumså­ret.
 ??  ?? OGSÅ TIL NM: Elg, 1. Skotfoss, to k 3. plassen.
OGSÅ TIL NM: Elg, 1. Skotfoss, to k 3. plassen.
 ??  ?? HVILKEN FUGL?: Utstoppede gåter inngikk i disiplinen naturkjenn­skap under helgens kretsbanne­rkonkurran­se med NM-kvalifiser­ing.
HVILKEN FUGL?: Utstoppede gåter inngikk i disiplinen naturkjenn­skap under helgens kretsbanne­rkonkurran­se med NM-kvalifiser­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway